Commentaar

Streep door elektronisch patiëntendossier is een grote stap achterwaarts

Na meer dan vijftien jaar praten en ontwerpen ligt het elektronisch patiëntendossier (EPD) in de prullenbak. Gisteren werd duidelijk dat minister Edith Schippers in de Eerste Kamer volgende week geen meerderheid krijgt voor haar wetsvoorstel.

De angst voor de onmacht van de rijksoverheid bij zeer grootschalige ICT-projecten, onlangs nog weer eens kernachtig in kaart gebracht door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld bij de sceptische houding van de Eerste Kamer.

De vraag is of dat terecht is. Een overheid die slechts wil of kan optreden als er voor de volle honderd procent garanties zijn dat alles zal gaan zoals het moet gaan, loopt op den duur achter de feiten aan.

Niemand zal de Eerste Kamer het recht betwisten bij ernstige twijfel de stekker uit overheidsprojecten te trekken, maar het heeft er veel van weg dat in dit geval koudwatervrees de gedachten heeft bepaald.

In de loop der jaren zijn er al aardig wat systemen opgezet, die in embryonale vorm leken op een EPD. 8,5 miljoen Nederlandse patiënten zijn bij die ontwikkeling betrokken. 84 procent van de apotheken heeft inzage in het elektronische systeem dat de geschiedenis van het medicijngebruik van Nederlanders bijhoudt.

Schippers kwam gisteren nog met het voorstel in de senaat om dan eerst maar een EPD in te richten dat slechts over het medicijngebruik gaat. Eigenlijk viel die inperking al te betreuren, maar de stap was nog begrijpelijk.

Naast de mogelijke gevolgen voor de privacy had de Eerste Kamer immers het bezwaar geuit dat medische dossiers te weinig gestandaardiseerd zijn. Kennelijk kan het voorkomen dat twee artsen met hetzelfde specialisme zo verschillend verslagleggen over diagnose en behandeling, dat ze elkaars dossier niet kunnen lezen.

De noodzaak tot standaardisatie is door het mislukken van het EPD grotendeels weg, hoezeer de senaat er ook voor pleit daarmee door te gaan. Dat is een groot verlies. Er gebeuren in ziekenhuizen nog te veel ongelukken die louter en alleen verklaard kunnen worden uit de onbekendheid met de geschiedenis van de patiënt.

De stap van de Eerste Kamer gisteren was unaniem. Onbegrijpelijk, gezien het grote belang dat met het EPD gediend was. Helaas is hiermee een stap achterwaarts gezet in de rationalisatie van de zorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden