Streek wordt staat en verliest lidwoord

JAAP DE BERG

204Kun je Oekraïne met en zonder lidwoord gebruiken?

Jazeker, maar er is meestal wel een verschil in betekenis. De Oekraïne verwijst doorgaans naar de regio vóór 1991, toen het gebied een zelfstandige staat werd. Sindsdien is het gebruikelijk het lidwoord weg te laten. Streken hebben wel vaker een lidwoord (de Betuwe, de Kempen), landen maar zelden. Vergelijkbare gevallen zijn Congo en Soedan. De Soedan is een Afrikaanse regio, Soedan (sinds kort ook wel Noord-Soedan) een staat. De Congo is een rivier. Het gebied verloor na de onafhankelijkheid zijn lidwoord, behalve in het repertoire van wijlen de Belgisch-Nederlandse zanger Henk Van Montfoort. Die begaf zich met 'Wat doe je zonder bongo in de Congo' vermoedelijk niet te water.

Overigens is de Oekraïne als benaming van de staat niet uitgestorven. Zo meldde de site van de rijksoverheid vorig jaar dat minister Schippers nog geen antwoord kon geven op Kamervragen over het doden van zwerfdieren in 'de Oekraïne'. De vragen waren afkomstig van Marianne Thieme, die het zelf over praktijken 'in Oekraïne' had.

205 In plaats van 'aanstaande' of 'komende' (woensdag enz.) hoor ik steeds vaker aankomende, onder andere in weerpraatjes. Correct?

Van Dale bestempelde deze toepassing in 2005 als 'weinig gebruikt', maar deed dat vermoedelijk zonder te googelen. Ook in Trouw komt ze soms voor. In combinatie met voorstellingen, films, congressen enz. is aankomende ('weldra te verwachten') evenmin zeldzaam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden