Strauss-Kahn minister, waarom ook niet?
Gewone leden Parti Socialiste willen niets meer weten van DSK, politici houden rekening met rentree
Dominique Strauss-Kahn (DSK) lijkt politiek dood. Lijkt, want een comeback valt niet uit te sluiten. DSK minister? Het zou zo maar kunnen. Tijdens de jaarlijkse zomerbijeenkomst van de Parti Socialiste (PS) afgelopen weekeinde in La Rochelle aan de Franse Atlantische kust werd het onderwerp zoveel mogelijk gemeden. Alsof zijn naam, zoals bij het Harry Potter-personage Voldemort (de 'Heer van het Duister') niet mocht worden uitgesproken.
Veel gewone partijleden willen niets meer horen over DSK. Het is afgelopen met hem, verzekeren zij. Volgens een peiling vindt 55 procent van de linkse kiezers dat hij gedurende de hele aanloop naar de presidentsverkiezingen van mei 2012 zijn mond moet houden.
Een bijrolletje dan bij de voorverkiezingen in de PS die plaatsvinden in oktober? Ze moeten er niet aan denken. Maar bij de grote kanshebbers om het namens de PS volgend jaar op te nemen tegen president Sarkozy klinkt een ander geluid. Zij proberen de geesten al een beetje rijp te maken voor een eventuele terugkeer van DSK na de verkiezingen. Of over een paar jaar.
Zo meent Martine Aubry dat in New York vorige week het bewijs is geleverd dat DSK onschuldig is. Terwijl het haar niet kan zijn ontgaan dat DSK alleen is ontsnapt aan een strafproces omdat de getuige onbetrouwbaar bleek over zaken die los staan van DSK's korte ontmoeting met het kamermeisje Nafissatou Diallo. Ook Aubry's concurrent François Hollande houdt de deur open. Hij zei: "Iemand met de kwaliteiten van Strauss-Kahn kan zich zeker nuttig maken voor zijn land in de komende maanden en jaren."
Hollande is nooit een vriend geweest van DSK. Dat hij nu niet de kans grijpt hem buiten spel te zetten, geeft aan hoe belangrijk Strauss-Kahn nog steeds is voor de partij. Want juist op economisch gebied, het terrein waarop de autoriteit van DSK door niemand wordt betwist, heeft de PS moeite te overtuigen. Volgens het gezaghebbende blad The Economist is outsider Manuel Valls de enige PS-kandidaat voor het Elysée die serieus rekening houdt met de crisis.
Peilingen zullen een grote rol spelen bij de vraag of een rentree er in zit. Nu is nog 56 procent er tegen dat DSK deel uitmaakt van een regering, bijvoorbeeld als superminister van economische zaken en begroting. Van de linkse kiezers heeft een kleine meerderheid, 52 procent, daar geen moeite mee.
Voor de opinievorming over DSK is het van belang hoe de civiele zaak die Diallo heeft aangespannen tegen Strauss-Kahn in de VS en zijn Franse juridische beslommeringen aflopen. In de zaak Tristane Banon - de schrijfster die zegt dat zij in 2002 heeft moeten vechten om zich DSK van het lijf te houden - is de kans groot dat een poging tot verkrachting niet kan worden bewezen. Minder gunstig voor DSK is mogelijk dat Banons advocaat heeft verzocht of Piroska Nagy gehoord kan worden als getuige in het vooronderzoek. De relatie die DSK had met Nagy kostte hem in 2008 bijna zijn baan bij het IMF.
Justitie in Parijs onderzoekt nu ook een nieuwe klacht van de advocaten van Diallo. Iemand uit de entourage van DSK zou de familie van een vrouw met wie hij in zijn tijd als burgemeester van de Parijse voorstad Sarcelles een verhouding had begin deze maand zwijggeld hebben geboden. Tenslotte moet DSK er ook nog zin in hebben. Daar lijkt het wel op. Zijn vrienden hebben niet gezinspeeld op een vervroegd pensioen. "Ik wil zo gauw mogelijk naar huis en weer een normaal leven leiden", zei hij zelf.
undefined