'Strauss-Kahn geen immuniteit'

Dominique Strauss-Kahn in de rechtbank in New York (R) Beeld afp
Dominique Strauss-Kahn in de rechtbank in New York (R)Beeld afp

De in New York voor aanranding gearresteerde directeur Dominique Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft geen immuniteit als hoofd van de organisatie voor monetaire zaken. 'De onschendbaarheid van de directeur beperkt en niet van toepassing op deze zaak', aldus een woordvoerder van het IMF dinsdag.

Redactie / Kleis Jager

Frankrijk volgt val DSK vol ongeloof
Ongeloof, verbazing over de Amerikaanse omgang met verdachten en terughoudendheid kenmerken de meeste reacties in Frankrijk op de val van Dominique Strauss-Kahn. Iemand is onschuldig zolang zijn schuld niet is bewezen, zo klinkt het steeds uit de mond van politici van links en rechts. Weinigen onttrekken zich aan dat eensgezinde koor. De harde aanval van de centrum-rechtse oud-minister Bernard Debré op de IMF-topman en bijna-presidentskandidaat valt daarom extra op.

Volgens Debré heeft DSK in het Sofitel van Manhattan vaker vrouwen aangerand. Afgelopen weekend is het personeel in opstand gekomen tegen de bedrijfsleiding die eerdere incidenten zou hebben stilgehouden, weet Debré.

De zoon van de eerste premier van president Charles de Gaulle noemt geen bronnen, maar is volkomen zeker van zijn zaak. "Het is de laatste jaren verschillende keren gebeurd", schrijft hij op zijn blog, zonder verder in detail te treden. Hij aarzelt niet om DSK een seksuele delinquent te noemen die Frankrijk te kijk heeft gezet.

En dan zijn er nog de 'schaduwkanten' van de zaak die velen bezig houden. Waarom huurde DSK een hotelkamer van 3000 dollar per nacht als hij een ambtswoning van het IMF kon gebruiken? Waarom moest hij überhaupt in New York zijn?

Ook het nieuws dat schrijfster-journaliste Tristane Banon, die zegt dat zij DSK in 2002 letterlijk van zich af moest trappen, alsnog aangifte wil doen hakt er in. Banon zag eerder om verschillende redenen van aangifte af. DSK's dochter Camille was een vriendin en zijn tweede echtgenote is haar peetmoeder.

Bovendien vreesde Banon (32) de gevolgen voor haar carrière die toen nog moest beginnen. Nu voelt Banon, die belastende sms-jes van DSK heeft bewaard, zich vrij actie te ondernemen. Voor de invloed van DSK hoeft zij niet meer te bang te zijn.

Daarbij speelt waarschijnlijk een rol dat medewerkers van DSK Banon voor een leugenaar uitmaken. Dat gebeurt in een geautoriseerde biografie over hun favoriet die eerder deze maand verscheen. Banon zou zich hebben willen wreken op DSK omdat haar interview met hem - ten behoeve van een boek over grote vergissingen van bekende persoonlijkheden - uiteindelijk niet werd gepubliceerd. Dat gebeurde na de bemoeienis van een pr-adviseur van DSK.

Strauss-Kahn was nog niet officieel kandidaat namens de Parti Socialiste (PS) voor de presidentsverkiezingen die over een jaar plaatsvinden, maar liet volgens peilingen alle concurrentie achter zich. Voor het eerst sinds 1988 zou de PS weer een president kunnen leveren.

Gevreesd wordt dat de partij nu wegzinkt in een strijd tussen clans en ego's. François Hollande, die dezelfde, realistische stroming vertegenwoordigt in de PS als DSK, maakt veel kans de voorverkiezingen in oktober te winnen. De voornaamste concurrent lijkt nu Martine Aubry, die aanvankelijk haar kandidatuur ten gunste van DSK had willen intrekken. En ook voor de eerder afgeschreven Ségolène Royal, die in 2007 in de tweede ronde verloor van Nicolas Sarkozy, lijkt nu weer ruimte te komen.

Of het verdwijnen van DSK gunstig is voor Sarkozy, valt moeilijk te zeggen. Sarkozy zelf zou in hem een ideale tegenstander hebben gezien. "Naast hem lijk ik aardig en bescheiden", zo is de president geciteerd.

Lees ook: column Ephimenco over het zwijgen van de Franse pers.

undefined

Tristane Banon Beeld Reuters
Tristane BanonBeeld Reuters

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden