Strauss en Ravel in vet Amerikaans

FREDERIKE BERNTSEN

Klassiek

New York Philharmonic Ravel, Strauss e.a. ****

'Ready to hit the road', wordt er op 13 april op de Facebookpagina van de New York Philharmonic gepost, nadat het deksel van de laatste instrumentkist dichtging. Het orkest is de plas overgevlogen voor een rondje Europa in drie weken. Een van de stops: het Amsterdamse Concertgebouw, waar het gezelschap twee avonden present was.

Net als drie jaar terug, toen Frank Peter Zimmermann nog een onvergetelijk Vioolconcert van Beethoven wegstreek met het orkest. Nu is mezzosopraan Joyce DiDonato mee op reis en zingt ze Ravels 'Shéhérazade'. De musici onder leiding van Alan Gilbert zaten klaar om hun gast optimaal in de watten te leggen met een pure Ravel, maar DiDonato liet zich dat nauwelijks welgevallen. Haar stem klonk alsof ze een kunstje deed en zich niet liet verrassen door de geuren en kleuren van deze muziek. Gemiste kans.

Gilbert, een geboren New Yorker, is 48 jaar en sinds 2009 aan zet bij het orkest. Op de bok volgt hij een actief stappenplan, van links naar rechts en van voren naar achteren. Dat begint bij een enkele kniebuiging, maar als hij op dreef is en als Ravel in zijn 'Valses nobles et sentimentales' uitnodigt tot dansen, is Gilbert de beroerdste niet. Ook Richard Strauss' Suite uit 'Der Rosenkavalier': meeslepend en smakelijk, opgeruimd en heel precies.

Het tweede concert loog er niet om. De musici pakten uit en lieten weten hoe ze in de Big Apple vinden dat je Stravinsky's 'Petroesjka' moet uitvoeren: liefst speels en dynamisch, hier en daar is een grove penseelstreek toegestaan, maar met gevoel voor de sluwe ondeugd van de componist.

En ze zaten er ook helemaal niet mee om de hoeveelheid decibels op te schroeven tot ver voorbij de beschavingsgrens - zeg maar: way too much. Bijvoorbeeld in Sjostakovitsj' Tiende symfonie. Via een dollemansrit in deel twee belandden we bij boosaardige pizzicato's in het derde. Gilberts timing was onovertroffen - over de extremen was diep nagedacht. Wel vet Amerikaans alles.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden