Strategieën verschillen in het stemhokje

Is strategisch stemmen op 2 maart echt zo verfoeilijk? Dat was zaterdag de vraag aan de lezers. Zij zijn verdeeld. Voor de een staat de provincie voorop, voor de ander het regeringsbeleid.

Provincie voorop

De discussie over het belang van een meerderheid voor de regeringscoalitie in de Eerste Kamer vervuilt alles. Alleen in mijn eigen Zeeuwse provincie doen ze daar niet aan mee, en staan lijsttrekkers en thema's van provinciale politiek op de voorgrond. Daar hoort het ook, in de provincie. Waarom dan de vraag van strategisch stemmen? Ik bepaal mijn keuze omdat ik weet waar de provincie over gaat, en welke partij zich daar voor mij het beste inzet.

Gerard Geelhoed Kamperland

Wel strategisch

Zonder Kieskompas te raadplegen stem ik op 2 maart strategisch en wel op de VVD of het CDA, anders zou het mogelijk D66 zijn. Een strategische stem kan, met Joop van Holsteijn, ook een inhoudelijke keuze zijn. Deze regering verdient een kans om het uitgestippelde beleid verder gestalte geven. Mark Rutte, onze minister-president, is voor mij heel duidelijk in zijn leidinggeven, hij is en blijft zichzelf, is consistent en consequent in zijn doen en laten en ook laat hij de verantwoording daar waar deze hoort. Is het niet zinvoller de inhoudelijke kant van dit beleid op de langere termijn te bekijken? Is het niet zo, dat wanneer de oppositie zich ¿samenbindend en samenwerkend opstelt en optreedt¿ er een krachtige balans zal zijn en blijven in het beleid van deze regering? Maak op 2 maart gebruik van uw democratisch recht en stem, strategisch of niet zo u wilt en trakteer uzelf op taart, alla Willem Breedveld.

Jitske van der Meer Voorburg

Niet strategisch

Volgens mij kan bij de komende Statenverkiezingen geen sprake zijn van strategisch stemmen. Je laat een kleinere, eigen partij varen voor de grootste partij binnen één blok, indien de strijd gaat om de winnaar bij een tweestrijd tussen links en rechts, mét een fotofinish. Dat geldt niet op 2 maart. De electorale verschillen zijn nu te groot: de VVD staat ver vóór in de peilingen. Het is dus geen spannende strijd wie wint. Het is wél spannend of rechts de meerderheid in de Eerste Kamer krijgt. Dat kan alleen bij een grote opkomst en als er kiezers overlopen van links naar rechts.

Jan Willem Jongejans Zoetermeer

Kabinet tegenhouden

Iedere kiezer zou zich verplicht moeten voelen op 2 maart een strategische stem uit te brengen. We zitten opgescheept met een minderheidskabinet dat dankzij de steun van een zeer ondemocratische beweging botweg probeert 18 miljard euro te bezuinigen. Alles lijkt aan dat doel ondergeschikt te zijn, en onder de meest weerlozen en de minst draagkrachtigen vallen de grootste klappen. De meest scherpe kanten kunnen nog worden bijgeschaafd, omdat regeringspartijen en gedoger in de Eerste Kamer nog in de minderheid zijn. Wie dat zo wil houden, zal hoe verknocht ook aan zijn partij, een strategische stem uitbrengen op 2 maart. Wie hier blind voor is en alleen op de provinciale vertegenwoordiger van zijn partij stemt, kon wel eens bedrogen uitkomen omdat bij de ongebreidelde bezuinigingsdrift van deze regering, straks ook provinciaal weinig meer te besturen valt.

Krijn Coppoolse Wijhe

Gewetensvolle strategie

De uitspraak van Joop van Holsteijn dat een strategische stem een 'zeer inhoudelijke keuze' is, is uit mijn hart gegrepen. In Van Dale staat onder strategie: beleid, plan volgens welk men te werk gaat. Ik ga bij de Statenverkiezingen niet stemmen op een partij die tot de huidige coalitie hoort. Waarom niet? Omdat de huidige coalitie een koers vaart die ons land geen zegen maar onheil brengt, die exclusief (de ander uitsluiten) en niet inclusief (de ander insluiten) denkt, die tuigkampen wil oprichten, die hoofddoekjes wil verbieden in gemeentehuis en regiobus, die mensen niet verbindt maar scheidt. Ik hoop dat deze coalitie in de Senaat een minderheid haalt waardoor de huidige vleugellam wordt als het om wetgeving gaat. Mijn strategische stem heeft als inhoud: nieuwe verkiezingen.

Jan van Drie Oss

Duistere strategie

Als ik meega in het machtsdenken van veel politici en strategisch stem, waarvoor kies ik dan? Voor Wilders, die een bom legt onder de Trias Politica? Voor Brinkman of Hermans die over mijn provincie niets zinnigs hebben te melden? Voor andere deelnemers aan het verkiezingsdebat waarvan ik de namen niet aantref op mijn stembiljet? Met een strategische stem zeg ik niks over het provinciaal milieubeleid of over het openbaar vervoer in mijn buurt. Ik weiger mijn principes in te ruilen tegen een sprong in het duister.

Bert Prang Leiderdorp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden