’Strandjutten zit me in het bloed’

Strandjutter Leendert Ferwerda vindt regelmatig flessenpost. Altijd stuurt hij een berichtje terug. „Romantiek, dramatiek en avontuur, daar draait het om.”

Flessenpost is in de tijd van e-mail een bijna sprookjesachtige vorm van communicatie. De brieven, soms maandenlang onderweg met bestemming onbekend, nodigen uit tot fantaseren. Strandjutter Leendert Ferwerda (63) uit Sint Annaparochie verzint er altijd een verhaal bij als er weer een fles aanspoelt.

Sommige brieven boeien de strandjutter enorm, zoals het bericht van de Amerikaanse Ryan. Waar gooide dit 10-jarige jochie zijn fles met pasfoto en dollarbiljet in het water? Ferwerda was zo nieuwsgierig dat hij Ryan twee keer een brief stuurde, maar die bleven onbeantwoord. Ook een telefoontje naar de basisschool van de jongen leverde niets op. De jonge schrijver is en blijft onvindbaar.

Sinds 1990 vond Ferwerda meer dan tweehonderd berichten in een fles. De schrijvers kregen stuk voor stuk bericht van de jutter. Als er tenminste een ouderwets adres op de brief staat. „De laatste jaren vind ik ook briefjes met een 06-nummer erop of een e-mail adres. Daar begin ik niet aan. Kinderen schrijven ook steeds vaker in het Engels. Ze hopen natuurlijk dat hun flessenpost de halve wereld overgaat, terwijl ze blij mogen zijn als ze de Franse of Engelse kust halen.”

„Op een goede flessenpost staat in ieder geval de dag, plaats en liefst ook tijd waarop de fles in het water is gegooid. Ook moet de fles opvallend zijn. Donker glas is moeilijk te vinden. Het is belangrijk om de fles droog te maken van binnen, anders loopt de inkt uit en is het briefje onleesbaar. En niet vergeten om je adres te vermelden.”

„Het mooie aan flessenpost is dat het iets vertelt over de situatie op zee. Als je weet waar een fles het water in is gegooid, kun je berekenen hoe lang hij onderweg is geweest en welke route de fles heeft afgelegd. De wind en de stroming spelen hierbij een grote rol. Alle objecten die aan land komen, hebben een verhaal.”

Dat zag Ferwerda voor het eerst toen hij het juttersmuseum op Texel bezocht. Sindsdien is hij verkocht. „Meestal ben ik twee keer per dag aan de kust te vinden bij Zwarte Haan. Op de zeedijk pak ik mijn verrekijker en dan speur ik de zee af. Soms zie ik bijvoorbeeld een boei naar de kust drijven en ga ik erop af. Romantiek, avontuur en dramatiek: dat zijn de kernwoorden.”

„Het is bijna dwangmatig naar zee gaan, twee keer per dag met hoog water. Vooral als er een noordwester wind waait, want dan vind ik het meeste. Met stormachtig weer ga ik midden in de nacht met mijn zaklamp op de fiets naar de kust. Ik wil er zijn vóór het water het hoogste punt bereikt. Eigenlijk vind ik altijd wel iets en als het heel is, neem ik het mee.”

Dat heeft geleid tot de bonte verzameling die te bekijken is in De SeedyksterToer in Marrum. Hier ligt de buit die ’bútsoeker’ Ferwerda de afgelopen jaren bijeen gezocht heeft. Er hangen visnetten, zeeboeien en langs de kant staan viskisten opgestapeld: „Soms loop ik hier rond en dan zeg ik hardop: iemand moet toch wel helemaal gek zijn deze rommel mee naar huis te slepen.”

„Het is moeilijk over te brengen wat er nu zo mooi aan is. Het jutten zit me echt in het bloed. De grens van land en water boeit mij enorm. Het mooiste is de spanning, iedere keer dat je naar de kust gaat. En als er op zee iets gebeurt, is er gelijk die opwinding: zou er iets aanspoelen?”

Zo ook die keer dat de strandjutter in de krant las dat in het zuiden van Groot-Brittannië een aantal gele badeendjes in zee waren gezet. „De eendjes waren genummerd en er stond een telefoonnummer op, zodat gekeken kon worden waar ze aanspoelden. Na drie dagen zoeken vond ik er twee dicht bij elkaar. En daar stond ik dan als grote kerel blij te zijn met twee plastic eendjes.”

„Natuurlijk is niet altijd duidelijk waar iets vandaan komt. Zoals deze harpoen met een Franse vlag erop. Die zoek ik dan even op met google. Dan blijkt dat er een hele vereniging achter zit die op de zeebodem wedstrijden houdt. Heb ik weer wat geleerd.”

„Zo heeft elk voorwerp zijn charme en een eigen verhaal. En als dat niet zo is, dan verzin ik het zelf wel. Bijvoorbeeld bij dit kinderlaarsje. Dat kan overboord gevallen zijn van een jacht: kind janken, moeder boos. Of die frisbee, die door een baasje in zee is gegooid. Die hond heeft vast gedacht: verrek, pak hem zelf maar.”

Naast een hoop rotzooi die door mensen in zee is gegooid, vindt Ferwerda ook regelmatig dode vogels op het strand. Het nummer van de pootring geeft hij door aan het NIOZ, een instituut dat onderzoek doet naar het Waddengebied. Zij kunnen dan nagaan welke afstand de vogels hebben afgelegd en hoe oud ze zijn geworden. Maar Ferwerda is en blijft een strandjutter: de pootring houdt hij voor zijn eigen collectie.

Maar niet alles wat de jutter vindt, houdt hij zelf. „Ik vind bijvoorbeeld ook naalden en flesjes met onbekende inhoud. Die gaan regelrecht naar de afvalverwerking. Zo heb ik ook nog een sociale en maatschappelijke functie. Daarom zou ik graag nog eens een partij drugs vinden. Niet voor eigen gebruik of om door te verkopen, maar om het uit het circuit te halen.”

Voorlopig zal het even er niet van komen. De verzamelwoede van Ferwerda ligt noodgedwongen stil. Na een ongelukkige val afgelopen januari en een daaropvolgend langdurig verblijf in het ziekenhuis doet de strandjutter het rustig aan.

„Het is een eenzaam beroep en als er iets gebeurt, dan lig ik daar hulpeloos. Gelukkig was ik deze keer niet alleen toen ik op de zeedijk lelijk ten val kwam. Hoewel er voor een strandjutter natuurlijk geen mooiere plek is om te verongelukken.”

De verzameling van Leendert Ferwerda is te bekijken in De SeedyksterToerin Marrum. Meer informatie: www.seedykstertoer.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden