Straling zendmasten deert bijenvolken niet

Straling van zendmasten voor mobiele telefonie heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor bijenvolken. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen UR uit een vergelijkend onderzoek in opdracht van de Wetenschapswinkel.

Om het effect van GSM-straling op bijenvolken te beoordelen plaatsten de onderzoekers tien volken in een kooi van fijnmazig metaalgaas. De bijen konden die kooi door speciale vliegopeningen verlaten. Door deze 'kooi van Faraday' drong geen straling door tot in de bijenkasten. Tien andere volken stonden pal daarnaast, in exact zo'n kooi, maar dan met plastic gaas. Die volken stonden daarmee wél onder invloed van een GSM-mast, enkele honderden meters verderop.

Nadat de volken een zomer en een winter waren gevolgd zagen de onderzoekers geen verschillen in de ontwikkeling van individuele dieren, van ei, via larve en pop tot volwassen honingbij. De bijen die met of zonder straling waren opgegroeid konden zich in de omgeving ¿ die per definitie wel bloot stond aan straling ¿ ook even goed oriënteren. De bijen leefden ook even lang.

De volken waren met of zonder straling ook even productief: ze leverden evenveel 'broed' (jonge bijen). De onderzoekers zagen na de winter wel meer wintersterfte in de kooi die blootstond aan straling. Maar door de gekozen opzet, met alle volken samen in één kooi, was dat verschil niet 'statistisch significant'. Omdat er onder andere volken van de onderzoekers, iets verderop, nauwelijks wintersterfte was, terwijl ook die volken blootstonden aan GSM-straling, beschouwen zij de hogere sterfte in de proefvolken mét straling voorlopig als toeval. "In de volken mét straling zagen we bijvoorbeeld meer besmetting met de schadelijke varroa-mijt", zegt onderzoeker Tjeerd Blacquière. "Mogelijk hebben de volken in die ene kooi elkaar besmet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden