Straling mobieltje minstens zo gevaarlijk als meeroken

De Gezondheidsraad heeft vastgesteld dat meeroken van tabaksrook gevaarlijk is voor de gezondheid. Prima! Vanaf nu is het de politiek die daar verdere conclusies aan moet verbinden. Datzelfde geldt voor elektromagnetische stralingen, die door gsm- en UMTS-installaties worden uitgezonden.

Gerrit Teule

Teneinde miljoenen Nederlanders in staat te stellen mobiel te bellen, te sms'en en fotootjes te versturen, moet heel Nederland onder een sluitende deken van straling worden gelegd, zodat iedereen 'bereikbaar' is, eventueel zelfs tot onder in de kelder. Deze straling door gsm- en toekomstige UMTS-masten zou volgens de Stralingscommissie van de Gezondheidsraad geen enkel gevaar betekenen voor de volksgezondheid. Rechters en overheden hebben dit jarenlang volgehouden standpunt overgenomen, zodat Nederlanders, die van die straling last meenden te hebben, zowel bij de lokale overheid als bij een rechtbank geen poot aan de grond kregen. Allerlei onderzoeken in het buitenland wezen uit, dat de Stralingscommissie met dit standpunt fout zat, maar deze onderzoeksrapporten werden stelselmatig terzijde geschoven. Bij het vaststellen van 'veilige' stralingsnormen deed deze commissie er zelfs nog een schepje bovenop door een stralingsnorm vast te stellen, die nog hoger lag dan de toch al zeer hoge internationale norm. In Nederland werd niets onderzocht, totdat de Tweede Kamer er expliciet om vroeg. Dat resulteerde in het recente TNO-onderzoek, ruim tien jaar na vaststelling van de stralingsnormen.

TNO heeft vastgesteld dat de masten voor omwonenden wel degelijk problemen veroorzaken. Volgens het TNO-onderzoek is er sprake van een 'meerookeffect'. Vooral in stedelijke omgevingen kunnen veldsterkten voorkomen, die nog hoger liggen dan het stralingsniveau waarmee de TNO-proeven zijn uitgevoerd. Dat betekent, dat in Nederland honderdduizenden mensen last hebben van de straling, zonder dat ze de oorzaak kennen. Dat uit zich in vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid, opgejaagd gevoel, etcetera. Bij onderzoeken in het buitenland (bijvoorbeeld het Franse Santini-onderzoek, 2001) was dit al veel eerder vastgesteld. Bescherming tegen deze straling is vrijwel onmogelijk. Het TNO-onderzoek was naar de nu in te voeren derde-generatietelefoons, het UMTS-systeem, waarvoor in Nederland meer dan 50000 zenders geïnstalleerd zouden moeten worden. Gsm- en UMTS-stralingen liggen qua frequentie vlak bij elkaar en veroorzaken dezelfde biologische effecten.

De Nederlandse overheid zit nu met een dilemma. Voor de UMTS-zendlicenties zijn inmiddels miljarden euro's opgestreken. Bovendien is de overheid grootaandeelhouder van de KPN. Dat UMTS moet en zal er dus komen, want anders zou al dat geld van de zendlicenties weer terugbetaald moeten worden. Helaas is de voorlichting over stralingseffecten in Nederland tot nu toe nihil geweest. In alle nuchterheid moeten we vaststellen dat de Nederlandse burger hier jarenlang is misleid door eenzijdige reclame en door het zwijgen van de Gezondheidsraad. Het wordt hoog tijd, dat deze vorm van 'meeroken' op dezelfde wijze aan de kaak wordt gesteld als het meeroken van tabak. Wat er moet gebeuren, lijkt duidelijk. De stralingsnormen moeten drastisch naar beneden worden bijgesteld, de zenderplaatsing moet veel zorgvuldiger gebeuren (en zeker niet geheel worden vrijgegeven, zoals nu gebeurt) en de voorlichting aan de burger moet sterk verbeterd worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden