'Straks zit er een talib op mijn stoel'

De Nederlandse regering schuift vandaag op een heel wat vagere manier in Londen aan de vergadertafel aan dan bijvoorbeeld de Duitsers.

Bondskanselier Merkel beloofde voor aanvang van de Afghanistan-conferentie een fikse Duitse troepenversterking, in navolging van de Amerikaanse en Britse regering.

Van Den Haag weten de bondgenoten alleen maar dat er een voornemen is tot troepenreductie. Verder is de Nederlandse positie mistig. Hoe en waar worden Nederlandse militairen na de huidige missie in Uruzgan ingezet? CDA-minister Verhagen (buitenlandse zaken) en PvdA-minister Koenders (ontwikkelingssamenwerking) sussen dat zij op deze conferentie nog geen nieuwe militaire slagkracht hoeven te beloven. Toch willen vooral de Amerikanen snel hom of kuit van de verdeelde regeringscoalitie.

Wat vaststaat is alleen dat Nederland de huidige leidende positie van zijn zwaar belaste Task Force Uruzgan vanaf augustus 2010 loslaat. De PvdA en coalitiefractie ChristenUnie willen daarna de belofte waarmaken dat alle Nederlandse militairen uit Uruzgan vertrekken. Het CDA wil een nieuwe, kleinere missie in Uruzgan handhaven. Er is immers alleen maar beloofd dat Nederland de leidende positie daar opgeeft.

Er gaan twee varianten door de Haagse wandelgangen. Allereerst de verhuisvariant: volledige terugtrekking uit Uruzgan en een nieuwe kleinere missie in noordelijker veiliger provincies. De tweede variant is aangedragen door de CDA’er en ex-Navo-baas Jaap de Hoop Scheffer: trek terug uit Uruzgan, maar doe dat heel langzaam. Dan kan de Navo nog een maand of zeven langer profiteren van de Nederlandse Uruzgan-ervaring. In de fracties van PvdA en ChristenUnie wordt de vertragingsvariant tot nu toe weggewimpeld als een zinloos idee van ’een buitenstaander’.

De druk op Nederland blijft groot. De VS-ambassadeur van de Navo, Ivo Daalder, riep gisteren na een bezoek aan Uruzgan Den Haag op de militaire ervaring te blijven benutten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden