Straks vier jaar straf voor betrapte renner

Van onze redactie sport

amsterdam – Wielrenners die zich willens en wetens bedienen van verboden stimulerende middelen riskeren vanaf volgend jaar een schorsing van vier jaar. Dat is een verdubbeling van het huidige maximum. Voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielerunie (UCI) wilde deze zwaardere sanctie al veel eerder invoeren, maar kon dat niet. „We moeten ons houden aan de antidopingcode van de werelddopingautoriteit Wada. Per 1 januari komt daar wat meer flexibiliteit in en wordt het mogelijk dopingzondaars die de boel moedwillig hebben belazerd, voor vier jaar te schorsen. Persoonlijk zou ik ze het liefst nooit meer terugzien in het peloton.”

Volgens McQuaid zouden de Duitser Stefan Schumacher en de Oostenrijker Bernhard Kohl, beiden op het gebuik van epo betrapt tijdens de Ronde van Frankrijk, in deze categorie thuishoren. „Renners die zelf de dope toedienen kun je omschrijven als moedwillige bedriegers. Wie volgend jaar zo handelt, kan een schorsing van vier jaar verwachten.

Kohl zelf gaf gisteravond op de Oostenrijkse televisie overigens toe Cera te hebben gebruikt. Maandag werd bekend dat de nummer drie uit de Ronde van Frankrijk en winnaar van de bolletjestrui was betrapt op het gebruik van de epovariant.

Kohl legde een volledige bekentenis af. „Ik heb de verleiding niet kunnen weerstaan omdat er een enorme druk op me rustte om te presteren. Ik ben ook maar een mens en, zoals veel mensen in een uitzonderlijke positie, zwak geweest”, zei de 26-jarige renner die de Tour reed voor de Duitse ploeg Gerolsteiner.

Kohl deed zijn bekentenis in tranen en verklaarde af te zien van een contra-expertise. Zijn vorm was als gevolg van een val in juni onder de maat geweest en hij vreesde dat hij bij een tegenvallend optreden in de Tour geen nieuw contract meer zou krijgen: „Die onzekerheid heeft me zwak gemaakt. Dat kan ik alleen mezelf kwalijk nemen.”

De Oostenrijker verontschuldigde zich richting ploegmanager Holczer en pleitte hem vrij: „Bij Gerolsteiner was geen sprake van systematische doping. De manager wist van niets, hij streed juist tegen doping. Daarom spijt het me vooral dat ik uitgerekend hem teleurgesteld heb.”

Het Italiaans olympisch comité heeft Marta Bastianelli gisteren voor een jaar geschorst. De wereldkampioene op de weg van 2007 reageerde in juni positief bij een dopingtest tijdens de Europese titelstrijd onder 23 jaar. Volgens Bastianelli heeft ze de verboden stof flenfluramine per ongeluk ingenomen en was ze absoluut niet van plan om bedrog te plegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden