Straks mag er geen besmette kip meer worden verkocht

De regering is vóór voedselveiligheid. De regering is tégen vergiftiging. Het standpunt van de overheid inzake salmonella en campylobacter -twee beruchte ziekteverwekkers die met name via kippenvlees worden verspreid- doet denken aan de manier waarop wijlen Godfried Bomans 'flinke' beleidsmakers placht te parodiëren. Met het standpunt zal iedereen het immers eens zijn, het in de praktijk brengen is wat moeilijker. Deze week in Trouw sprak een ambtenaar van het ministerie van volksgezondheid in dit verband zelfs van 'gedogen', omdat er nog 'een wereld te winnen' is in de controle op salmonella en campylobacter. Volgens hem is er te veel overlegd en te weinig ingegrepen.

Nu is het bestrijden van de ziekteverwekkers ook een moeilijke klus. De bacteriën komen voor in een groot deel van het kippenvlees dat op de markt wordt gebracht. Lange tijd scheen het simpelweg onmogelijk om ze doeltreffend te bestrijden. Nog steeds is het in feite aan de consument om te zorgen dat salmonella en campylobacter geen kans krijgen: Als hij de kip verwerkt met gereedschap dat niet met ander voedsel in aanraking komt en het vlees bovendien goed verhit, is het gevaar geweken. Maar omdat er jaarlijks toch tientallen mensen sterven en een veelvoud daarvan ziek wordt halen overheid en sector de verantwoordelijkheid naar zich toe: Nog even, en dan mag er geen besmette kip meer worden verkocht.

Al in 2000 introduceerden de Productschappen voor vee, vlees en eieren (PVE) een integraal plan om salmonella en campylobacter uit te bannen. Volgens het 'Actieplan 2000+' waaraan de hele sector zich heeft verbonden moet het aantal besmettingen nog dit jaar onder de 5 procent liggen, om vervolgens te worden afgebouwd naar nul. En onlangs meldde het ministerie van landbouw het bedrijf Plukon Poultry -met het merk Friki 's lands grootste leverancier van kippenvlees in de supermarkten- te steunen in het ontwikkelen van een systeem waarin het afgeleverde kippenvlees gegarandeerd vrij is van salmonella.

Maar hoe doe je dat, deze bacteriën uitbannen? ,,Het belangrijkste is dat je de hele keten in ogenschouw neemt: broederijen, opfokbedrijven, veevoederbedrijven en onze slachterijen'', zegt directeur P. Poortinga van Plukon. ,,In het plan dat we met Landbouw hebben geschreven besteden we vooral veel aandacht aan de veevoederbedrijven. Salmonella komt binnen via grondstoffen uit tropische landen. De bacterie kan in soja uit Brazilië zitten, bijvoorbeeld, of in tapioca uit Thailand. Om kippenvlees te krijgen dat gegarandeerd salmonellavrij is, moet je eigenlijk salmonellavrij veevoer hebben. Dat zijn we dus ook aan het ontwikkelen. En verder is het zaak om de bacteriën zo vroeg mogelijk bij alle bedrijven op te sporen. Daarom maken we van alle bedrijven een risico-analyse en voldoen ze allemaal aan dezelfde eisen op het gebied van hygiëne.''

Hoewel Plukon ook nog meedoet met het actieplan van de PVE heerst er bij de organisatie wel enige wrevel over de financiële steun van Landbouw aan het bedrijf. ,,Andere bedrijven hadden die steun ook wel willen hebben'', zegt een PVE-woordvoerster. ,,We hopen dat de minister ze dat alsnog wil geven, want alle bedrijven zullen toch mee moeten doen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden