'Straks gelooft geen kiezer ons meer'

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes praat met leden over de JSF. Beeld ANP
PvdA-Kamerlid Michiel Servaes praat met leden over de JSF.Beeld ANP

"Ik ben ongelooflijk bang dat niemand ons straks nog gelooft", zegt een van de PvdA-leden die tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar nog langs de deuren vertelde dat zijn partij tegenstander was van de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF).

Teun Lagas

Ook andere partijleden die gisteravond in Den Haag kwamen debatteren over de toekomst van de krijgsmacht en vooral het komende kabinetsbesluit voor het omstreden Amerikaanse gevechtsvliegtuig, kijken nu al bezorgd uit naar de campagnes van volgend jaar voor gemeenteraden en Europees Parlement. "Ik weet niet meer wat ik moet zeggen als ik straks met rozen langs de kiezers ga. Ik kan alleen nog zeggen dat de rest nog rotter is."

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes die de ondankbare taak had een eerste poging te wagen de JSF door de strot van de protesterende leden te duwen, poogde de moed er in te houden: "De angst voor de kiezer mag niet leidend zijn". Die angst wordt gevoed door de diepste val in de peilingen van de PvdA ooit: elf virtuele Kamerzetels enquêteerde Maurice de Hond deze week nog maar bij elkaar.

Defensiebegroting
De PvdA-fractie in de Tweede Kamer belegde gisteravond drie bijeenkomsten in Den Haag, Eindhoven en Hoogeveen met de achterban om te debatteren over het komende kabinetsplan voor Defensie. Daarin staan forse bezuinigingen op de krijgsmacht verwerkt, maar ook het voornemen om de JSF aan te schaffen.

Kosten 4,5 miljard euro, maar wel uitgesmeerd over dertig jaar, dus 300 miljoen per jaar. "We hebben de defensiebegroting de afgelopen jaren ook flink laten dalen", betoogt Servaes als hij pleit voor een 'zakelijke' blik op de aanschafprijs van de JSF. Hoe zwaar de protesten in de PvdA-achterban werkelijk worden, blijft onduidelijk. In Den Haag kwamen niet meer dan zestig leden opdagen.

Het VVD-PvdA-kabinet gaat ja zeggen de JSF. Maar de PvdA-fractie wil eerst nog luisteren naar de leden, zegt Servaes. Een PvdA'er uit Amsterdam die eerder deze week met fractieleider Samsom vergaderde, weet dat de kogel ook bij de fractie al door de kerk is: "Samsom zei dat we nu eenmaal mee moeten kunnen doen in het hoogste geweldspectrum".

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden