Straks een elektrische pet in de winkel tegen wagenziekte?

Nederlandse wetenschappers sceptisch over Brits 'tovermiddel'

Vergeet de pilletjes of de strips onder de auto. Britse neurologen beweren dat ze hét middel tegen wagenziekte hebben ontdekt. Over een jaar of vijf, zo claimen ze, ligt bij de drogist een apparaatje dat iedereen verlost van de misselijkmakende ervaring in de auto of op zee. Nederlandse deskundigen temperen het enthousiasme. "Dit gaat niet voor iedereen werken", zegt bewegingswetenschapper Jelte Bos van de VU.

De oorzaak van wagenziekte is nog altijd een raadsel, maar wat ermee te maken heeft is dat het brein de kluts kwijtraakt door tegenstrijdige informatie. Het evenwichtsorgaan geeft een beweging door, terwijl bijvoorbeeld de ogen die op een boek gericht zijn, stilstand suggereren. Gevolg: duizeligheid en braakneigingen. Bijna iedereen kent dit gevoel van de achtbaan of een schip op volle zee, voor één op de drie is de misselijkheid al in een autoritje nauwelijks te verdragen.

De Britten zetten hun proefpersonen op een stoel die alle kanten op kon draaien en slingeren, en plaatsten elektroden op het hoofd van de deelnemers waarmee ze een zwakke gelijkstroom door de hersenen geleidden. Eerder onderzoek had hun geleerd dat deze stroompjes effect hadden op de evenwichtszin.

De elektroden deden ook nu hun werk. Het duurde bijna twee keer zo lang eer de proefpersonen in de slingerstoel misselijk werden en ze waren na afloop sneller weer de oude. De elektriciteit gaf geen bijwerkingen, schrijven de onderzoekers van het Imperial College in Londen in het vakblad Neurology.

Ze zien al voor zich hoe hun vinding straks is geïntegreerd in een pet of haarband, en voor de benodigde stroom kan worden aangesloten op een mobiele telefoon. Van pilletjes word je vaak slaperig, terwijl hun elektrodes de concentratie juist kunnen verhogen. De eerste contacten met de industrie zijn al gelegd.

Interessant, zegt Jelte Bos, hoogleraar bewegingswetenschap. "Maar dit idee gaat de wereld niet veroveren. Andere systemen hebben veel meer effect. Als mensen in een scheepsruim naar een beeldscherm kunnen kijken dat hun een vaste horizon biedt, worden ze veel minder snel misselijk dan met deze elektrodes." Hij houdt zijn hart vast voor het geval het apparaatje gewoon bij de drogist te koop wordt. "Stel je voor dat mensen die elektroden verkeerd aanbrengen. Dan dempen ze ook de verkeerde hersengebieden."

John van Opstal, hoogleraar biofysica aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, ziet er helemaal niets in. "Deze hersenstimulatie met zwakke gelijkstroom is de nieuwe hype. Niemand begrijpt wat die stroom in het brein doet, maar het wordt als een tovermiddel voor van alles gezien. Harde data ontbreken echter."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden