Strafzaak SS'er Faber is kansloos

amsterdam – De kans dat er een nieuwe strafzaak komt tegen oud-SS’er Klaas Carel Faber is zeer klein. De oorlogsmisdaden die Faber worden aangerekend, zijn niet zwaar genoeg.

Strafvervolging in Duitsland is alleen mogelijk als er nieuwe belastende feiten tegen de hoogbejaarde Faber worden ingebracht. Vooralsnog is er geen zaak, zegt officier van justitie Thomas Steinkraus-Koch in München.

De Duitse minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger wil dat justitie in de Duitse deelstaat Beieren – waar Faber woont – opnieuw gaat onderzoeken of de man alsnog kan worden vervolgd. Faber – 88 inmiddels – woont sinds 1952 als vrij man in het zuid-Duitse Ingolstadt. Hij werd in 1947 in Nederland ter dood veroordeeld wegens medeplichtigheid aan moord op 22 personen, onder meer in het Drentse kamp Westerbork. Faber staat op de vijfde plaats in de toptien van meest gezochte oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthal Centrum.

De SS’er maakte deel uit van het Duitse ’Kommando Feldmeijer’, dat in de oorlog zeker vijftig willekeurige Nederlanders liquideerde als vergelding voor acties van het verzet. In maart van dit jaar werd een kompaan van Faber, Heinrich Boere (89), door de rechtbank in Aken veroordeeld tot levenslang voor drie van deze ’Silbertanne’-moorden.

Faber ontsnapte in 1952 uit de Koepelgevangenis in Breda, tegelijk met vijf andere oorlogsmisdadigers, en vluchtte naar Duitsland. Het land weigerde Faber uit te leveren omdat de oud-SS’er Duits staatsburger was geworden.

Zo’n 150 Israëlische advocaten hebben juist vorige week in een petitie aan de Israëlische minister van justitie gevraagd om tot vervolging van Faber over te gaan. Maar het is de vraag of politieke of diplomatieke druk effect zal hebben.

Volgens Staatsanwalt Steinkraus-Koch heeft de Duitse justitie vier jaar geleden nog op grond van nieuwe bewijzen onderzocht of de zaak tegen Faber kon worden heropend. Dat bleek niet mogelijk, zegt de officier.

Voor een Duitse strafzaak moet verraderlijke en lafhartige moord ten laste kunnen worden gelegd. Elk ander levensdelict is verjaard. Voor moord onder verzwarende omstandigheden is er volgens Steinkraus-Koch geen bewijs. „Om die reden kunnen wij nu ook geen aanklacht formuleren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden