Strafrechters ongelukkig met aanpak dronken bestuurders

Strafrechters houden er moeite mee om automobilisten met te veel alcohol op binnen de hiervoor geldende richtlijnen te straffen.

Het zit de rechters dwars dat automobilisten met een alcoholpromillage van 1,3 of meer door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) preventief een duur alcoholslotprogramma (ASP) krijgen opgelegd. Deze bestuursrechtelijke maatregel, die de dronken bestuurder duizenden euro's kost, staat los van de strafrechtelijke aanpak door Justitie.

De beschonken automobilist krijgt voor dezelfde overtreding te maken met meerdere sancties van verschillende overheidsinstanties. Rechters vinden dat niet uit te leggen aan deze categorie verdachten. Zij hanteren hierom de oriëntatiepunten voor straftoemeting ruim en veroordelen overtreders tot een mildere straf. Dit om hen niet willens en wetens in financiële problemen te brengen.

Vorige zomer al toonden rechters zich kritisch over het tweesporenbeleid. Dat zou in strijd kunnen zijn met het 'ne bis in idem'-beginsel, dat zegt dat een verdachte niet twee keer voor hetzelfde feit kan worden veroordeeld. Daarnaast wordt tot irritatie van rechters in het ASP-programma niet gekeken naar persoonlijke omstandigheden van de alcoholovertreder.

Volgens een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak is er sinds vorig jaar niets veranderd en blijft de kritiek van rechters overeind.

Het ministerie van infrastructuur en milieu evalueert het alcoholslotprogramma weliswaar, maar tot concrete maatregelen heeft dit nog niet geleid. Het van mei vorig jaar daterende rapport met tussentijdse resultaten en aanbevelingen ligt bij de Tweede Kamer.

Een ASP, dat wordt opgelegd bij een vastgesteld alcoholpromillage van tussen de 1,3 en 1,8, kost met inbegrip van de kosten van een verplichte cursus een slordige vijfduizend euro. Naast een onvoorwaardelijke rijontzegging van maanden kan een strafrechter ook nog eens hoge boetes opleggen. De kans dat overtreders in de schulden raken neemt nog toe als zij door de rijontzegging hun baan verliezen.

De politierechter in Rotterdam legde afgelopen week aan meerdere automobilisten die te veel hadden gedronken relatief milde straffen op. In plaats van boetes deelde hij werkstraffen uit. De duur van de rijontzegging werd beperkt omdat verdachten 'nog te maken hebben met het CBR'.

"Dat zal uw rijbewijs nog een tijdje schorsen, vermoed ik", zei de rechter.

VANDAAG 2

Meer in de rechtbankrubriek

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden