'Strafrecht niet nu aanpassen'

DEN HAAG - Minister Sorgdrager (D66) van justitie vindt nu het moment nog niet gekomen om het wetboek van strafrecht op het punt van de euthanasie aan te passen. “Ik weet niet wanneer wel, maar nu nog niet”, aldus Sorgdrager gisteren in de Tweede Kamer tijdens een debat over euthanasie.

De minister reageerde op de aankondiging van haar partijgenoot, het Kamerlid Van Boxtel, dat hij binnenkort met een initiatiefwetsvoorstel komt om in het wetboek van strafrecht te regelen, dat een euthanasie plegende arts die zich aan zorgvuldigheidseisen houdt, in principe vrijuit gaat. De fracties van PvdA, VVD en GroenLinks hebben zich achter die gedachte geschaard. De oppositiepartijen CDA, RPF, SGP en GPV verklaarden zich fel tegen.

Volgens Sorgdrager is de door Van Boxtel voorgestelde stap 'puur wetstechnisch gezien een kleine'. “Inhoudelijk is het verschil een stuk groter”, aldus de minister. “Het kabinet heeft nog niet zo ver willen gaan.” Collega en partijgenoot Borst van volksgezondheid: “Het is al heel lang het standpunt van D66, dat dit zo geregeld moet worden op een moment dat Nederland er klaar voor is.”

De ministers verdedigden in de Kamer het voorstel om toetsingscommissies in te stellen, die in gevallen van euthanasie een oordeel moeten vellen over de handelwijze van de behandelende arts, voordat het openbaar ministerie daarover oordeelt. Het kabinet hoopt zo bij artsen de angst voor Justitie weg te nemen en medici vaker te laten melden als ze euthanasie uitvoeren. Nu gebeurt dat in 40 procent van de gevallen.

Een grote meerderheid van de Kamer - de drie coalitiepartijen PvdA, VVD en D66, en de oppositiepartij GroenLinks - staat achter de komst van toetsingscommissies. Een minderheid -CDA, RPF, SGP en GPV - wil die weg niet op. Naar het oordeel van deze fracties raakt het openbaar ministerie dan te veel op de achtergrond.

“Het OM geeft zo de regie uit handen”, aldus CDA-Kamerlid Van der Burg. Volgens hem kan de oplossing van het kabinet juridisch niet door de beugel. Hij houdt vast aan de onder het vorige CDA/PvdA-kabinet totstandgekomen, nu nog geldende procedure, waarbij een arts, die meldt dat hij euthanasie heeft gepleegd, direct in aanraking komt met Justitie. Maar volgens de minister houdt Justitie het laatste woord. Sorgdrager: “De commissie geeft een zwaarwegend advies. De beslissing om al dan niet te vervolgen blijft in handen van het OM.” Mocht het voorstel van Van Boxtel over enkele jaren werkelijkheid worden, dan kunnen volgens haar de nu voorgestelde toetsingscommissies blijven bestaan met een aangepaste taak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden