Strafpunten? KNVB vervuilt competitie

Jan Vorstenbosch

Het heeft me als sportliefhebber verbaasd dat niemand, zelfs de getroffenen niet, hebben geprotesteerd tegen de manier waarop de KNVB heeft gemeend een aantal voetbalclubs te moeten straffen voor hun ondermaatse financiële huishouding. De clubs kregen punten in mindering bij de aanvang van de competitie. Het Maastrichtse MVV, blijkbaar het stoutste jongetje van de klas, begint de competitie met 7 punten in mindering.

De KNVB, een institutie die de sportieve en andere principes van de sportpraktijk zou moeten bewaken en faciliteren, begaat met dit beleid een kapitale fout. Hij handelt in strijd met het idee dat bij een sportwedstrijd en sportcompetitie de rivalen onder (relatief) gelijke condities moeten beginnen en dat de strijd niet mag worden beïnvloed door factoren als geld (omkoping) of techniek (veel beter materiaal).

Hier worden elftallen en spelers gestraft voor iets wat anderen gedaan hebben, namelijk de clubbestuurders die de zaak financieel uit de hand hebben laten lopen. Dat is een bestuurlijke wanprestatie waar de prestaties binnen de lijnen weinig mee te maken hoeven te hebben. Belangrijker is dat de competitie door dit beleid van meet af aan wordt vervalst. Elftallen worden ten onrechte gestraft en gedemotiveerd. Andere clubs profiteren op ondoorzichtige wijze van deze ’beginstand’.

Ongetwijfeld hebben instituties zoals de KNVB en de UEFA het recht om clubs te straffen voor externe gebeurtenissen, zelfs als ze daar relatief weinig schuld aan hebben. Ajax en Liverpool werden uitgesloten van Europese competities na wangedrag van supporters. De KNVB kan een club de licentie ontnemen en terugplaatsen naar een lagere divisie of naar de amateurs, zoals ook gebeurd is. Allemaal acceptabel beleid omdat deze organisaties verantwoordelijkheid dragen voor zaken als veiligheid en continuïteit van de competities die ze organiseren. Die maatregelen hebben allemaal betrekking op uitsluiting. Ze beïnvloeden niet de competitie als die eenmaal zonder de foute clubs, is begonnen.

Een elftal kan terecht worden gestraft door de bestuurders tijdens de competitie, maar alleen wanneer het zich collectief schuldig heeft gemaakt aan wangedrag. Amateurelftallen krijgen soms punten in mindering na de scheidsrechter te hebben gemolesteerd. Dat is een acceptabele maatregel omdat onsportiviteit in wedstrijd en competitie gevolgen mag hebben voor het resultaat. Maar in dit geval hebben de spelers en trainer part noch deel aan het beleid van een club die de financiële situatie uit de hand heeft laten lopen.

Dit laat onverlet dat veel spelers voor hun prestaties mijns inziens veel te dik betaald worden. Maar het zijn de werkgevers, de bestuurders van de club, die de spelers deze salarissen betalen, en het is hun verantwoordelijkheid dat dit tot een onhoudbare situatie leidt. Het is de verantwoordelijkheid van de KNVB om ze daarvoor op gepaste wijze te straffen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden