Strafmaatregelen van NAVO door Moskou met zorg en hoon ontvangen

Russische legertrucks worden per trein naar de Krim vervoerd.Beeld reuters

De beslissing van de NAVO om de samenwerking met Rusland te bevriezen, is met zorg en hoon ontvangen in Moskou. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov liet zijn Amerikaanse collega John Kerry weten 'bezorgd' te zijn. De Russische vicepremier Dmitri Rogosin noemde het een grap. 'De NAVO heeft besloten de samenwerking met de Russische Federatie tot eind juni op ijs te leggen, en heeft dat op 1 april meegedeeld', twitterde hij.

Gisteren werd alle praktische samenwerking tussen de NAVO en Rusland opgeschort uit protest tegen de annexatie van de Krim.

Ook de voorzitter van de buitenlandcommissie van het Russische parlement vindt dit besluit maar niks. De NAVO heeft haar betekenis verloren bij het einde van de Koude Oorlog en wil zichzelf nu met hulp van Oekraïne nieuw leven inblazen. Het gaat om een poging om het bondgenootschap uit zijn 'halfdode' toestand te halen', aldus Alexej Poesjkov vandaag tegen persbureau Interfax.

Verzoenende geluiden
Tegelijkertijd komen uit Moskou meer verzoenende geluiden, vooral op het vlak van handel. De gasleveranties aan Europa worden niet stilgelegd, verzekerde vicepremier Arkadi Dvorkovitsj vandaag tijdens een bijeenkomst in het Duitse Dresden. Van de Russische energiereus Gazprom kwamen tegelijkertijd dezelfde geluiden. De top van het bedrijf heeft met Europese functionarissen gesproken en aangegeven dat het de 'wederzijdse nuttige relaties' wil behouden.

Ook premier Dmitri Medvedev hamerde er vandaag op dat de economische relaties met Europa en de Verenigde Staten niet mogen lijden onder 'politieke ambities en vooroordelen' rond Oekraïne.

Oekraïne binnenvallen
Rusland heeft voldoende manschappen aan de grens met Oekraïne om het land binnen te vallen. Als Moskou besluit om dit te doen, zou het Russische leger de situatie binnen drie tot vijf dagen volledig onder controle hebben. Dat heeft Philip Breedlove, topcommandant van de NAVO, vanochtend gezegd.

Breedlove noemt de situatie aan de grens 'erg verontrustend'. De NAVO heeft volgens hem wel bewegingen gezien bij een klein deel van de Russische troepenmacht, maar niets dat erop wijst dat ze terugkeren naar hun barakken.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten hebben aan Breedlove gevraagd om voor 15 april een pakket maatregelen op te stellen die nerveuze NAVO-landen in het oosten van Europa weer gerust kan maken, zegt hij in een interview met persbureau Reuters. Dit zou gaan om versterkingen ter land, ter zee en in de lucht.

Russische soldaten houden de wacht als er tanks per trein aankomen in de stad Simfereopol, op de Krim.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden