'Strafhof moet misdaden Syrië onderzoeken'

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag zou een onderzoek moeten beginnen naar mogelijke misdaden tegen de menselijkheid in Syrië. Daar hebben vier Amerikaanse senatoren gisteren op aangedrongen. Ze willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het tribunaal opdracht tot het onderzoek geeft.

De vier senatoren, allen Democraten, spreken van 'diep verontrustende en ernstige beschuldigingen' tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Het bewind probeert aanhoudende protesten met harde hand de kop in te drukken. Daardoor zijn al meer dan 3000 doden gevallen, schatten de Verenigde Naties.

'De Syriërs verdienen het om te weten dat de Amerikanen hun lot begrijpen, aan hun zij staan en zich inzetten voor gerechtigheid in hun land', schrijven de politici in een brief aan de Amerikaanse VN-gezant Susan Rice.

De Veiligheidsraad gaf het ICC eerder dit jaar opdracht de onderdrukking van de opstand in Libië te onderzoeken. Dat leidde tot arrestatiebevelen tegen de inmiddels verdreven en gedode dictator Muammar Kaddafi, zijn zoon Saif al-Islam en de chef van de veiligheidsdienst Abdullah al-Senussi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden