Strafhof: Libië mag zoon Kadafi niet zelf berechten

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft gisteren een verzoek van de Libische regering om de zaak tegen de zoon van de gedode Libische leider Moammar Kadafi te staken afgewezen. Libië wilde Saif al-Islam zelf berechten, maar volgens het ICC zijn de aanklachten die de Libische regering heeft ingediend niet dezelfde als de aanklachten waar het ICC hem voor wil berechten. Bovendien heeft de centrale regering grote moeite om haar gezag in het hele land te handhaven.

Saif werd in de nasleep van de opstand in Libië in 2011 opgepakt door een militie. Die heeft geweigerd hem over te dragen aan de centrale regering in hoofdstad Tripoli. Op 2 mei moest hij voor de rechter in het West-Libische Zintan verschijnen. Toen werd hem onder andere het in gevaar brengen van de staatsveiligheid ten laste gelegd. Het proces werd verdaagd naar 19 september.

Het ICC heeft Saif aangeklaagd voor betrokkenheid bij mogelijke oorlogsmisdaden tijdens de opstand tegen zijn vaders bewind in 2011. Hij fungeerde volgens de ICC-aanklagers de facto als 'premier' onder de 'Leider van de Revolutie'. Tijdens de opstand liet hij volgens de aanklagers met scherp op betogers schieten.

Zelf wil Saif al-Islam door het tribunaal in Den Haag worden berecht, zeggen zijn advocaten bij het ICC. "Er zal geen gerechtigheid plaatsvinden als de vervolging wordt gebaseerd op bewijsmateriaal dat door marteling verkregen is", zei hij. "Ik vrees de dood niet, maar als jullie me na zo'n proces executeren komt dat neer op moord."

(AP)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden