Straffen in Groningse hiv-zaak fors lager dan eis

GRONINGEN (ANP) - De straffen die de rechtbank woensdag oplegde in de Groningse hiv-zaak zijn fors lager uitgevallen dan de eisen van het Openbaar Ministerie. De twee hoofdverdachten, Peter M. en Hans J., werden veroordeeld tot respectievelijk negen en vijf jaar cel.

Medeverdachte Wim D. kreeg achttien maanden opgelegd, maar omdat hij al langer in voorarrest had gezeten, kwam hij onmiddellijk op vrije voeten.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep. De straf wijkt zover af van de eis, dat dat het hof zich hier over moet buigen, vindt het OM. Het had vijftien jaar gevangenisstraf geëist tegen zowel M. als J. Tegen D. eiste de aanklager in oktober acht jaar.

Gebrek aan bewijs

De straffen vielen lager uit omdat de rechtbank een aantal zaken niet bewezen acht. Wel zijn de twee hoofdverdachten schuldig aan het toedienen van met hiv besmet bloed aan vijf slachtoffers. ,,Terwijl ze aan den lijve hebben ondervonden wat de verstrekkende gevolgen van een besmetting zijn'', oordeelde de rechtbank. Omdat niet met zekerheid kan worden aangetoond dat de slachtoffers daadwerkelijk door die injecties met hiv zijn besmet, kon volgens de rechter alleen worden gesproken van poging tot zware mishandeling.

Ook de beschuldiging van het OM dat de slachtoffers op seksfeesten door de drie zijn gedrogeerd, kon niet worden bewezen. De rechtbank zette vraagtekens bij de veronderstelling dat geheugenverlies en het buiten bewustzijn raken van sommige feestgangers veroorzaakt zou zijn door GHB. Volgens de rechter konden deze klachten net zo goed het gevolg zijn van het gebruik van alcohol en xtc. Bovendien is het niet uitgesloten dat de verklaringen van de slachtoffers zijn beïnvloed door onderling contact en berichtgeving in de media.

Voortrekkersrol

M. kreeg de hoogste straf omdat hij wordt beschouwd als degene met de voortrekkersrol, zoals de rechter het omschreef. ,,Hij was degene die met het plan kwam anderen met hiv te besmetten en haalde ook naalden en GHB in huis.'' Dat de straf van J. lager uitviel, heeft te maken met het feit dat hij gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar zou zijn en werd beïnvloed door M. Toch beschuldigde de rechter beiden ervan bewust en berekenend te werk zijn gegaan.

De advocaat van hoofdverdachte Peter M., Wim Anker, liet weten verrast te zijn door de uitspraak. ,,Ik had gerekend op vijf, zes jaar.'' Of zijn cliënt tegen de uitspraak in beroep gaat, kon hij nog niet zeggen. Duco Keuning, de raadsman van Wim D., reageerde blij: ,,Eindelijk gerechtigheid.''

De zaak kwam in mei 2007 aan het licht toen het aantal hiv-besmettingen onder bezoekers van Groningse seksfeesten plotseling steeg. Tijdens de behandeling van de zaak werden deze feesten omschreven als bizarre nachten waarbij de bezoekers elkaar bevredigden met dildo's, bierflesjes, handen en soms ook voeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden