Straffen aanslag Bali op losse schroeven door uitspraak hof

AMSTERDAM - Het hoogste Indonesische gerechtshof heeft bepaald dat een antiterreurwet die vorig jaar is aangenomen in strijd is met de Grondwet. De veroordelingen van tientallen medeplichtigen aan de aanslag op Bali in 2002 komen daardoor op losse schroeven te staan.

Indonesië had in oktober 2002, toen verschillende bommen in nachtclubs in Kuta Beach 202 mensen doodden, geen anti-terreurwetgeving. Die werd vorig jaar pas ingevoerd, inclusief Wet nr. 16, die bepaalde dat de nieuwe wetten met terugwerkende kracht geldig waren voor de aanslagen op Bali. Met vijf stemmen tegen vier oordeelden rechters van het Grondwettelijk Hof dat Wet nr. 16 in strijd is met de grondwet.

Op grond van Wet nr. 16 zijn inmiddels 32 verdachten van de Bali-aanslag veroordeeld. Drie van hen kregen de doodstraf, waaronder de 'lachende terrorist' Amrozi. Volgens een rechtbank-functionaris heeft de uitspraak geen effect op die veroordelingen. ,,Deze uitspraak is voor de toekomst'', zei hij. Maar dat valt te bezien. Wirawan Adnan, advocaat van enkele veroordeelden, zei direct na de uitspraak dat hij overwoog een nieuw proces voor zijn cliënten te vragen.

Bovendien heeft de uitspraak zeker gevolgen voor het proces tegen Abu Bakar Bashir. Deze geestelijke werd afgelopen april na achttien maanden cel vrijgelaten, maar meteen weer in hechtenis genomen. Bashir wordt ervan beschuldigd de leider te zijn van Jemaah Islamiyah, een radicaal moslimnetwerk in Zuidoost-Azië, waarvan takken zich op terrorisme zouden toeleggen.

Bashir ontkent dat het netwerk bestaat, en het blijkt voor justitie moeilijk het tegendeel, plus de criminele intenties van Jemaah Islamiyah aan te tonen. Nu het OM geen beroep meer kan doen op de antiterreurwetten, wordt de aanklacht tegen Bashir moeilijker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden