Strafeis Kroon voor drugs- en wapenbezit

Openbaar Ministerie laat eis wegens drugsgebruik vallen na falend bewijs

Voordat de officier van justitie de strafeis tegen Marco Kroon formuleert, wil ze nog wat kwijt. Dat de verdachte drager is van de Militaire Willemsorde, de hoogste onderscheiding die Nederland kent. Dat het daarom een bijzondere zaak is die bovendien zeer belastend is voor de verdachte. En dat ze er 'ernstig rekening mee heeft gehouden' dat een veroordeling grote gevolgen voor hem zal hebben.

Maar die veroordeling, zegt de officier, moet er wel komen: ze eist 120 uur werkstraf voor het bezit van cocaïne en het bezit en doorgeven van een paar stroomstootwapens.

Wordt Kroon inderdaad veroordeeld - de rechter doet op Goede Vrijdag uitspraak - dan wordt hij ontslagen bij Defensie en zal hij, herhaalde hij gisteren voor de militaire kamer van de Arnhemse rechtbank, afstand doen van zijn Militaire Willemsorde. "De orde mag nooit worden besmeurd."

De basis voor de strafeis van het Openbaar Ministerie is wel een stuk smaller geworden, bleek gisteren. De zes borstharen van Kroon, waarop sporen van cocaïne waren aangetroffen, tellen niet meer mee als bewijs. Hetzelfde geldt voor de drugssporen die in de auto en op de kleding van Kroon werden aangetroffen. Vorige week maakte een op het verzoek van de verdediging ingevlogen Franse deskundige gehakt van het harenonderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut. Er waren veel te weinig haren onderzocht. Kroon had die bovendien zelf uit zijn borst getrokken. En de drugs kunnen op allerlei manieren op die haren, op zijn kleding en in zijn auto zijn beland. Door lege drugszakjes bijvoorbeeld die Kroon, naar eigen zeggen, veelvuldig in zijn café in 's-Hertogenbosch aantrof.

Maar er is nog bewijs genoeg, betoogde de officier van justitie gisteren: afgetapte telefoongesprekken, sms'jes, observaties en verklaringen van getuigen. De verklaringen van Kroon en zijn vriendin zijn 'ongeloofwaardig', vindt het OM.

De advocaat van Kroon, Geert Jan Knoops, somde een lange reeks aan argumenten op waarom het OM niet-ontvankelijk zou moeten worden verklaard.

Dat de drugsverwijten betrekking hebben op zijn privésituatie en hij daarom niet als militair mag worden vervolgd, bijvoorbeeld. Dat het rechercheonderzoek dat aan de basis staat van de zaak niet deugt. En dat het OM, op het punt van de stroomstootwapens, Kroon een boete had moeten voorstellen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden