Straf voor diplomaat die zich misdraagt

Bij wangedrag aan de schandpaal, en niet meer belastingvrij tanken

Kleine pesterijen en een openbare lijst van overtreders. Daarmee gaat minister Frans Timmermans buitenlandse diplomaten aansporen zich aan de Nederlandse wet te houden.

Het onderwerp kwam op de agenda toen een dronken Russische diplomaat afgelopen oktober zijn kinderen mishandelde. De politie greep in en arresteerde de op heterdaad betrapte Dimitri Borodin. Dat is tegen de regels van de Weense Conventie. Dit verdrag geeft diplomaten volledige immuniteit van rechtsvervolging.

De Tweede Kamer drong er toen op aan dat minister Timmermans zou zoeken naar manieren om toch iets te doen aan wetsovertredingen. In het gisteren bekendgemaakte plan zal Nederland vaker bij een ander land erop aandringen een diplomaat die zich misdraaagt terug te halen, of zijn immuniteit op te heffen zodat hij vervolgd kan worden.

Van diplomaten die hun verkeersboetes niet betalen, wordt de pas voor belastingvrij tanken ingetrokken. Diplomaten hoeven in het gastland geen belasting te betalen. Maar zonder pas moet een diplomaat ieder tankbonnetje met een declaratieformulier naar de belastingdienst sturen. De hoop is dat iemand liever een boete betaalt dan deze bureaucratische rompslomp te ondergaan.

Als dit niet helpt rest er nog een nieuwe jaarlijkse lijst van openstaande boetes en misdrijven per land. Ambassades die na een laatste aanmaning nog niet betalen komen daarop. met vermelding van het bedrag. Het Verenigd Koninkrijk hanteert al enkele jaren zo'n lijst. Volgens het Britse ministerie van buitenlandse zaken waren er in 2012 voor 700.000 euro aan openstaande parkeerboetes. Vóór publicatie van de wanbetalers kwam alsnog 300.000 euro binnen. Bij de niet betalende landen stond Nigeria bovenaan, met een kwart van de totale boetes.

Verder dan een publiekelijke schandpaal wil Timmermans niet gaan. Want de immuniteit is een belangrijke regel. die ook Nederlandse diplomaten vrij hun werk laat doen. Zij kunnen zich kritisch uitlaten over mensenrechten in landen waar een gewone burger daarvoor meteen de gevangenis in zou gaan.

Het oprekken van de Weense Conventie kan tegenmaatregelen van andere landen uitlokken. Nadat Nederland de dronken Borodin arresteerde toonde Moskou zich verontwaardigd. Vervolgens werd de tweede man van de Nederlandse missie in Moskou aangepakt, waarschijnlijk door Russische geheimagenten. Ze drongen zijn flat binnen, sloegen hem in elkaar, en bekladden zijn flat met roze lippenstift. Een weinig subtiele verwijzing naar zijn homoseksualiteit en de Nederlandse kritiek op Russische homowetgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden