Straf brengt partij Sarkozy in gevaar

UMP moet staat miljoenen restitueren na schenden campagneregels

PARIJS - De Franse oud-president Nicolas Sarkozy heeft meer geld uitgegeven dan is toegestaan aan zijn verkiezingscampagne van vorig jaar. Door de financiële straf die nu volgt staat de toekomst van zijn partij, de centrum-rechtse UMP, op het spel.

Een harde klap voor Sarkozy, die de ambitie heeft terug te keren in de politiek. De Franse Constitutionele Raad, een eerbiedwaardig gezelschap waar onder anderen ex-staatshoofden zoals hij zelf deel van uitmaken, keurt de rekeningen af van de campagne van 2012 die hij verloor.

Sarkozy gaf ruim 400.000 euro meer uit dan de toegestane kleine 23 miljoen. Dat komt vooral omdat Sarkozy al het land in ging om zalen toe te spreken voor hij officieel kandidaat was. De socialistische oppositie pikte dat niet en eiste dat de gemaakte kosten geheel voor de rekening van de UMP zouden komen.

Door het besluit van Frankrijks hoogste rechtsprekende instantie, staat het voortbestaan van de UMP op de tocht. De staat vergoedt aan partijen met een kandidaat die de beslissende tweede ronde haalt ruim 11 miljoen aan inkomsten, de helft van het toegestane bedrag.

Volgens Sarkozy is er een 'totaal nieuw principe' op de UMP van toepassing. "Bij een overschrijding van 400.000 euro, 2,1 procent van de totale kosten, moeten wij het volledige bedrag, 11 miljoen, terugbetalen." Op zijn Facebookpagina schrijft Sarkozy: "Deze unieke toestand brengt het zo hard nodige alternatief voor het socialisme in gevaar."

De UMP zag de inkomsten al eerder met tien miljoen dalen door verloren verkiezingen voor de senaat in 2011 en voor de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, in 2012. Daarbij zegden veel leden hun lidmaatschap op nadat er een langdurige broederstrijd ontbrandde na het vertrek van Sarkozy. Oud-premier François Fillon en voorzitter Jean-François Copé beschuldigden elkaar van fraude bij verkiezingen om het leiderschap.

Het is eigenlijk niet eerder gebeurd dat campagne-rekeningen zijn afgekeurd. Het overkwam tot nu toe alleen twee onbeduidende kandidaten. Dat maakt het extra schrijnend voor Sarkozy, die aankondigde dat hij zich terugtrekt uit de Constitutionele Raad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden