Straatterreur terug in Katendrecht

Katendrecht en criminaliteit gaan hand in hand. Ondanks de harde aanpak van criminele jongeren, wordt de Rotterdamse wijk sinds een week weer geterroriseerd.

„Opeens stonden ze binnen en één van hen, ik schat een veertienjarige, hield een pistool tegen mijn hoofd. Zijn hand trilde, ik dacht dat hij zou schieten." De schrik zit er nog goed in bij Farrokh Mogharrab. De ondernemer opende twee jaar geleden een sigarenwinkeltje in Katendrecht, het schiereiland op de zuidelijke Maasoever in Rotterdam, en is vorige week voor de vierde keer beroofd. Zijn welzijn is ondertussen de graadmeter voor het welzijn van de hele wijk. Burgemeester Ivo Opstelten brengt hem na elke overval een bezoek en tracht met troostende woorden de ondernemer voor de wijk te behouden. Opstelten zelf grapt dat hij voor een niet-roker opmerkelijk vaak in een sigarenwinkel komt.

Er is de burgemeester en de Rotterdamse bestuurders alles aan gelegen om de wijk veilig te maken en te houden. Als herstructureringsgebied wil de stad veelverdieners en ondernemers verleiden zich in de wijk te vestigen. Maar zolang Katendrecht gegijzeld wordt door jonge criminelen, blijven die mensen weg. Katendrecht lijkt hand in hand te gaan met criminaliteit en onveiligheid. Misschien komt dat door het anarchistische verleden van de wijk. Toen pooiers, zeelui, prostituees en dubieuze handelaren de dienst uitmaakten. Met dit verschil: Bewoners voelden zich toen stukken veiliger in de louche doch bruisende wijk. Nu mijden Rotterdammers de 3700 zielen tellende wijk als ze er niet persé hoeven te zijn.

Nog geen tien maanden geleden werd de wijk opgeschrikt door een reeks gewapende overvallen, inbraken en moorden. Een groep van dertig, hoofdzakelijk Antilliaanse, jongens terroriseerde de wijk dermate dat de wijk een preventief fouilleren gebied werd en interventieteams verdachte woningen bezochten. Grote gebaren makend met zijn handen, sprak Opstelten ferme taal: „We weten wie het zijn, we pakken ze aan." En de, inmiddels befaamde, woorden: „Handhaven, handhaven, handhaven." De harde Rotterdamse aanpak heeft echter slechts een paar maanden gewerkt. Op sigarenwinkelier Mogharrab maken de woorden geen indruk meer. „De politie vond destijds veel wapens, drugs en er werden veel mensen gearresteerd. Maar nu is er een nieuwe lichting." Rotterdam dweilt met de kraan open. Zodra één groep raddraaiers is opgepakt, staat de volgende groep al klaar, zegt bewoner Theo Kos, geboren en getogen ’Katenees’.

Voor de bewoners van Katendrecht lijkt de oplossing die in de volksmond in Rotterdam al een ’Marianne-van-den-Ankertje’ is gaan heten, de enige die echt zou kunnen werken. De voormalige Leefbaar Rotterdam wethouder van Veiligheid stelde als bestuurder voor om alle Antilliaanse tienermoeders, die bewezen hadden een potje van de opvoeding te maken, voortaan maar te steriliseren. Dat soort draconische maatregelen neemt Opstelten niet maar één belofte maakte hij de bewoners wel: „We zullen Katendrecht blauw verven". Daarmee doelend op de extra politiemensen die deze keer wederom worden ingezet, de alarmknoppen die ondernemers krijgen, de camera's die in wijk worden geplaatst, het ’afgrendelen’ van de wijk en de speciale Katendrecht- Stadsmarinier. Met nog krap een jaar te gaan als burgemeester van de havenstad zit Opstelten met het VVD-voorzitterschap in zijn hoofd en met Katendrecht in zijn maag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden