Straatspel geeft consument inzicht in zijn rechten

’Gegarandeerd de goedkoopste!’ wil deze of gene winkelketen nog wel eens uitschreeuwen. Om er dan de belofte aan te koppelen dat wie toch een goedkopere uitvoering weet te vinden de aanschafprijs terugkrijgt. Maar kun je daar dan op rekenen? Het is een van de kwesties die de Consumentenbond aansnijdt in zijn spel ’Consumens erger je niet!’, inderdaad, geënt op het oude gezelschapsspel Mens erger je niet.

De helft van de Nederlandse consumenten, zegt de bond, weet niet wat de rechten en plichten zijn bij het kopen van artikelen of wanneer een beroep kan worden gedaan op de garantie. Veel mensen denken dat je altijd kunt ruilen of terugbrengen, maar een wettelijk recht is er niet.

’Wat zijn mijn rechten?’ is de vraag die de Consumentenbond het meest krijgt voorgelegd, vertelt woordvoerder Barbara den Uijl. „We hebben de 43 meest voorkomende situaties bij elkaar gebracht in het spel.” De bond wil niet alleen de consument bedienen, maar ook de winkelier. Want ook die weet niet altijd hoe de vork in de steel zit. Of wil het niet weten, voegt Den Uijl eraan toe.

Het is soms ook lastig. Stel, je mobieltje gaat al na drie weken kapot. Bij wie moet je dan zijn, de leverancier of de fabrikant? Veel verkopers, zegt de bond, schuiven de verantwoordelijkheid af naar Nokia of Samsung, maar je moet toch bij de winkelier zijn. Met hem is de koopovereenkomst gesloten, hij is het aanspreekpunt.

Het spel is de zomeractie van de Consumentenbond van dit jaar. Deze week werd het, onder meer in een regenachtig (winkel)centrum van Almere, gedemonstreerd op een groot zeil met mensen als pionnen. Om logistieke redenen moest de bond zich beperken tot drie plaatsen: Almere, Hilversum en Amersfoort. Daar kregen belangstellenden een geplastificeerd exemplaar van Consumens erger je niet. Voor meenemen waren de meeste mensen wel te vinden, voor meedoen was er minder interesse. De Consumentenbond denkt er nog over of hij het spel ook elders in het land gaat ronddelen. Het spel is niet te bestellen, maar wie weet. Voor info daarover: www.consumentenbond.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden