Weblog

Straatsburg

Corien Jonker, Tweede Kamerlid CDA. Beeld
Corien Jonker, Tweede Kamerlid CDA.

Wat een dag! Soms zijn er Kamerdagen die lijken op een doorlopende film. Veel grote en kleine onderwerpen aansluitend aan elkaar die ook vaak helemaal niets met elkaar te maken hebben. Soms is een dag ook erg onvoorspelbaar.

Corien Jonker en Tweede Kamerlid CDA

Vandaag is zo’n dag, afspraken worden afgezegd, nieuwe verplichtingen komen er ‘als vanzelf’ voor in de plaats. Maar ik doe mijn werk met veel plezier en weet dat ik tot vanavond tien uur het algemeen overleg over deeltijd-WW mag voorzitten. Dus werk gestaag door om het een na het ander aan de kant te werken, het ziet er momenteel goed uit. Heb het in control en dat geeft me een goed gevoel.

Vandaag staat centraal de integratie van de kennis die ik opdoe door mijn lidmaatschap van de Raad van Europa in mijn en in mijn collega’s nationale werk. Bijeenkomsten in Parijs, Athene, Kiev of Tirana zijn mooi maar nationaal gaat het werk door. De uitdaging die ik daarbij graag aanga is om de twee onderdelen met elkaar te verbinden. Als ik het woord voer in Straatburg voeg ik zoveel mogelijk vanuit de Nederlandse praktijk in en in de Kamer integreer ik de macht aan kennis vanuit de Raad van Europa. Bijvoorbeeld morgen voer ik het woord over het Europese Justitie beleid. Ik ben van mening dat de Europese Unie daarin veel te veel solistisch optreedt. Meerdere plannen van de Europese Commissie op het terrein van justitie zijn al eens eerder in Verdragen of rapporten van de Raad uitgewerkt maar de Commissie doet het nog eens dunnetjes en net even iets anders over. Dingen worden dus dubbel gedaan wat een enorm onnodig beslag legt op menskracht, tijd en geld. Morgen leg ik dat voor aan minister Hirsch Ballin. Ben benieuwd hoe hij gaat reageren en nog belangrijker natuurlijk wat hij met de informatie gaat doen. Ook heb ik voor een collega vandaag het een en ander nageplozen over Rusland, Moldavië en Bosnië. Deze landen komen deze week aan bod in een debat, natuurlijk krijgen we daar dan info over van de kant van het Kabinet. Maar de kunst is ook daar kritisch op te zijn gebaseerd op betrouwbare informatie, laat dat maar aan de Raad over. Heb dus een medewerker daar gebeld en binnen een mum van tijd rollen de meest actuele rapporten binnen op de mail. Vanwege het netwerk in de Raad heb ik ook al eens EU-breed samen met mijn Europese collega’s dezelfde schriftelijke vragen gesteld aan onze regeringen. Bijzonder wat wij dan gezamenlijk aan beweging inzetten.

Zo probeer ik Straatsburg een rol in Den haag te laten spelen en Den Haag in Straatsburg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden