'Straatsburg' wil nu echt weg uit Straatsburg

Europarlement wil af van maandelijks verhuiscircus en hoopt permanent verblijf in Brussel af te dwingen

CHRISTOPH SCHMIDT

STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft gisteren besloten dat het voortaan zelf mag bepalen waar en wanneer het vergadert. En hoewel de parlementariërs daar formeel niets over te zeggen hebben, zouden ze de komende jaren wel eens hun zin kunnen krijgen. Het einde van het kostbare verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg komt daarmee in zicht, al is er een sterke verrekijker voor nodig.

"Dit is een goed resultaat als je belastingbetaler in Europa bent", zei de Britse Europarlementariër Ashley Fox na de stemming in Straatsburg over het rapport van hem en zijn Duitse collega Gerald Häfner. Dat werd met grote meerderheid aangenomen: 483 tegen 141. Häfner sprak van een 'kleine revolutie'.

Het maandelijkse heen-en-weer-gereis van de ruim 750 parlementariërs en hun staf is al decennialang mikpunt van hoon, en koren op de molen van de eurosceptici. De parlementariërs zijn het gependel ook al lang zat en willen het nu hard spelen: ze kunnen ingrijpende besluitvorming blokkeren als de lidstaten, Frankrijk voorop, niet meewerken aan een permanente vestiging van het parlement in Brussel.

Dergelijke veranderingen vereisen unanimiteit op het hoogste regeringsniveau. Dus zo lang het Elysée in Parijs vasthoudt aan Straatsburg als hoofdzetel van het parlement, verandert er niets, hoezeer de Europarlementariërs en de andere 27 EU-landen ook op hun kop gaan staan.

Maar het parlement ziet nu een manier om die impasse te doorbreken. Zo wordt er alom op gerekend dat de Europese Commissie en de Raad de komende jaren, misschien na de Europese verkiezingen van volgend jaar al, besluiten tot een wijziging van het EU-verdrag. Aanleiding zouden één of meerdere principiële kwesties kunnen zijn, van de in aanbouw zijnde bankenunie tot een kleinere samenstelling van de Commissie. Ook voor een permanente vestiging van het parlement in Brussel moet het verdrag op de schop.

Of het laatste onderwerp nu wel of niet door de Raad wordt aangekaart, het parlement kan zeggen: wij stemmen pas ergens voor als wij niet meer naar Straatsburg hoeven. Als die stok achter de deur staat, kan de Raad niet meer om het parlement heen, en zal Frankrijk in beweging moeten komen.

De meeste Fransen in het Europarlement stribbelen tegen. "Het gaat niet om het parlement alleen", zei de leider van de christen-democratische fractie Joseph Daul, Straatsburger van geboorte. "We moeten praten over alle EU-instituties. De Europese Centrale Bank zit in Frankfurt, en er zijn instituties in Luxemburg. Alles moet op tafel komen."

Kantoorkolos staat grotendeels leeg
Het verhuiscircus Brussel-Straatsburg, 409 kilometer enkele reis, kost 180 à 200 miljoen euro per jaar. De bijbehorende CO2-uitstoot bedraagt 19.000 ton. Per jaar staat het parlementsgebouw in de Elzas - bouwkosten: 600 miljoen euro - ongeveer 315 dagen leeg.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden