Straatsburg ontvangt Le Pen om Front National te bestrijden

STRAATSBURG - Hoe het ook loopt, vandaag zal de 'slag om Straatsburg' worden geleverd. Het wordt een krachtmeting om de aandacht van de media tussen het Front National van Jean-Marie Le Pen en groeperingen die de intolerante ideeën van deze partij bestrijden. En mogelijk komt het tot regelrechte botsingen tussen voor- en tegenstanders van het Front.

HANS MASSELINK

Het Front National gaat zich op zijn partijcongres presenteren als 'het grote alternatief' voor alle andere Franse politieke partijen. Tegelijkertijd komen uit heel Frankrijk tienduizenden met treinen en bussen naar deze stad in de Elzas om te demonstreren tegen de haat en het racisme die de partij van Le Pen oproept. Gerekend wordt op een opkomst van 50 000 mensen. Uit de zuidelijk havenstad Toulon, waar een burgemeester van het Front de dienst uitmaakt, komt een train de la liberté, een trein van de vrijheid, die tot de laatste plaats is volgeboekt. Uit Parijs eveneens een lange 'train de la fraternité', een trein van de broederschap.

Le Pen die al 25 jaar het FN leidt, had besloten Straatsburg uit te kiezen voor zijn 'historische' tiende congres. In deze stad met zijn Europese uitstraling en in deze streek waar het Front bij de presidentsverkiezingen van 1995 zoveel stemmen binnenhaalde, wilde het FN opnieuw een schokeffect teweegbrengen na de 'overwinning van Vitrolles' eerder dit jaar. Het congres zou een mediaspektakel worden, een voorzet voor de campagne voor de parlementsverkiezingen van volgend jaar maart. “De partij is in zijn derde fase, die van de rijpheid gekomen”, heet het.

Catherine Trautmann, de socialistische burgemeester van Straatsburg, reageerde niet afwijzend toen het Front haar toestemming vroeg. Zij besloot Le Pen en zijn twee- tot drieduizend partijleden en aanhangers te laten komen en tegelijkertijd de strijd aan te gaan met de xenofobe ideeën van het FN.

Straatsburg is onder haar leiding de laatste weken een hoofdstad van de strijd voor de tolerantie geworden. De burgemeester heeft overal plakkaten met de tekst 'Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap' laten ophangen. Niet in de Franse taal, maar in het Arabisch, het Russisch, Chinees of een andere taal. Voor de zekerheid heeft ze het beeld van Jeanne d'Arc laten weghalen voor een opknapbeurt. Dit tot woede van Jean-Marie Le Pen die er volgens ingewijden een krans had willen leggen.

Meer dan 100 bijeenkomsten zijn en worden nog gehouden in de stad om de burgers te mobiliseren. Zo zijn er discussies in kleine bistro's, grote debatten voor volle zalen en speciale kerkdiensten. Op een groot podium op het centraal gelegen Place Kléber treden pop- en dansgroepen op. Films als de 'Great Dictator' van Charley Chaplin worden op een groot doek vertoond. Joodse studenten hebben een bijeenkomst georganiseerd in het Hilton-hotel, waar Le Pen met een staf van dertig mensen bivakkeert. Het gebeurt allemaal met als thema de strijd tegen de toenemende onverdraagzaamheid in Frankrijk. Ook bekendheden als de schrijver Salmon Rushdie en David Cohn-Bendit hebben hun bijdragen geleverd.

Goede naam

Trautmann vreesde dat het grote schade aan het imago van de stad zou berokkenen, als zij als burgemeester Le Pen zijn gang zou laten gaan. Zij wil dat Straatsburg in de wereld gezien wordt als een symbool van mensenrechten en verdraagzaamheid en niet als een stad waar de fascistengroet wordt gebracht.

Le Pen had gehoopt zich thuis te voelen in de stad waar 20 procent van de kiezers in 1995 op hem stemde. In de Elzas behaalde hij destijds onverwacht veel stemmen. In een reeks dorpjes kreeg hij percentages tussen de 30 en 40 procent, in een plaatsje als Ingwiller zelfs 47 procent en ook in de stad Mullhouse scoorde Le Pen hoog met 27 procent van de stemmen. Op het congres wordt hij als enige kandidaat opnieuw gekozen tot president. Daarnaast kiezen de 2200 leden van het FN-congres een nieuw centraal comité, waaruit Le Pen het politburo van deze strikt hiërarchisch geleide partij zal vormen.

Bij voorbaat heeft Le Pen de rol van slachtoffer op zich genomen en gewaarschuwd dat ongeregeldheden de schuld van de burgemeester van Straatsburg zullen zijn. Het FN heeft al brieven aan de gemeente Straatsburg, aan de justitie en de politie gestuurd, waarin een klacht is neergelegd tegen een zekere X. “Door heel Europa op te roepen tegen het congres te manifesteren, legitimeert u bij voorbaat ongeregeldheden en geweld”, aldus het FN aan burgemeester Trautmann.

Zij noemt in haar antwoord “de aanwezigheid van het FN het eerste risico”. Een enorme politiemacht heeft ze ingezet om te voorkomen dat het bij de manifestatie van vandaag tot ongeregeldheden komt. De verschillende partijen worden strikt van elkaar gescheiden. De stoet van demonstranten wordt ver uit de buurt van het 'Palais de la Musique et des Congrès' gehouden waar het FN zijn driedaagse bijeenkomst heeft.

- Zie ook ZZ5: FN, de beste leerling uit de klas

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden