’Straatkrant is een opstapje, ook voor Oost-Europeanen’

(Trouw)Beeld Roger Dohmen

amsterdam – - De groep straatkrantverkopers verandert. Voorheen waren het vooral daklozen die kampten met een verslaving of psychiatrische problemen. Nu zijn het steeds vaker Bulgaren en Roemenen. Zij krijgen hier moeilijk een werkvergunning. Verkoop van een daklozenkrant biedt hen een structureel inkomen.

Daar zijn de daklozenkranten niet voor bedoeld.

De krant moet volgens Willibrord de Graaf, voorzitter van het bestuur van stichting Sodetu, die Straatnieuws in Utrecht uitgeeft, een tijdelijke ondersteuning zijn. Dat er steeds minder ’traditionele’ straatverkopers zijn,maakt niet dat die functie zijn nut heeft verloren, vindt hij.

„Door betere voorzieningen van gemeenten zitten de meeste van die verkopers in opvangcentra. Dat betekent niet dat de krant geen belangrijke rol meer speelt bij de reïntegratie van daklozen en thuislozen in de samenleving. Verkoop van de krant is een belangrijke dagbesteding.”

Deze week kondigde de Stichting Straatkrant aan dat Bulgaren en Roemenen, in onder meer Rotterdam, Dordrecht en Leiden, de daklozenkrant niet meer mogen verkopen. De stichting wil hiermee voorkomen dat de Oost-Europeanen proberen een bestaan op te bouwen op basis van hun inkomsten als verkopers van de Straatkrant.

De Graaf vindt het weigeren van de Oost-Europeanen niet de oplossing. Het aandeel verkopers dat uit Bulgarije of Roemenië komt, ligt in Utrecht op ruim de helft. „Als je ze weigert, bestaat de kans dat ze in het criminele circuit terechtkomen. En dat moeten we niet willen.”Â

Hij ziet daarom de taak van de daklozenkrant veranderen: „We kunnen in de toekomst, met de gemeente, een grotere rol spelen in hun intergratie. Door taalcursussen aan te bieden, mochten we daar de middelen voor hebben.”

Rob Oliver, voorzitter van het bestuur van het Haagse Straatnieuws, ziet de verschuiving niet als probleem. In Den Haag komt ongeveer 75 procent van de verkopers uit Bulgarije of Roemenië.

„Wij zijn er om mensen die in de problemen zitten even verder te helpen. Die taak behouden wij, waar de verkopers ook vandaan komen.”

Ook Arend Jan Heerma van Voss, voorzitter van het bestuur van Z-magazine in Amsterdam, ziet de functie van zijn krant niet veranderen. „Wij bieden een opstapje naar een beter bestaan. Mogelijk kunnen Roemenen en Bulgaren hier in de toekomst wel vrij werken. Daar kun je een voorschot op nemen. Zo ging dat met de Tsjechen en Polen een aantal jaar geleden ook. Die zijn bijna verdwenen uit het verkopersbestand, nu ze hier wel aan het werk kunnen.”

Een Bulgaarse Straatnieuwsverkoper in Den Haag. (FOTO ROGER DOHMEN )Beeld Roger Dohmen
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden