Straatcoaches hebben nut, vinden gemeenten

Lokale overheden weerspreken resultaten onderzoek

Ze kosten de overheid tientallen miljoenen, maar leveren bijna niets op. Erg positief zijn de resultaten van het onderzoek naar buurtprojecten niet. Het effect van straatcoaches op het terugdringen van jeugdoverlast en kleine criminaliteit noemt onderzoeker Vasco Lub zelfs 'twijfelachtig'. Kunnen de miljoeneninvesteringen dan niet beter worden stopgezet?

"Geen sprake van!", zegt Hans van den Berk, woordvoerder van de Venlose burgemeester Antoin Scholten. De gemeente is blij met de straatcoaches. "We weten niet wat er zou gebeuren als ze er niet zouden zijn. Vooral in Venlo-Zuid, Venlo-Blerick en in het centrum is de situatie verbeterd. Op die plekken bevinden de hangjongeren zich voornamelijk."

Ook in Amsterdam-Oost is men niet van plan zich van de coaches te ontdoen. "Het is niet zo dat als je een blik straatcoaches opentrekt, je meteen alle overlastproblemen oplost. Maar ze vormen wel een belangrijke schakel tussen wat er op straat rondloopt en de politie. Dankzij hen weten we wat er aan de hand is", zegt Lieke Thesingh, Groenlinks-wethouder van het stadsdeel.

De Indische en de Transvaalbuurt vormen volgens haar hét bewijs dat de coaches wel degelijk zin hebben. "Wie die buurten bezoekt na er vijf jaar niet te zijn geweest, ziet een wereld van verschil. Echt, de overlast is er aanzienlijk verminderd." En dat is het werk van de straatcoaches, in samenwerking met de politie, aldus Thesingh. Overlast en kleine criminaliteit zullen uiteindelijk nooit helemaal verdwijnen, voegt ze eraan toe."Dat is nu eenmaal iets van alle tijden."

PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch is niet verbaasd over de negatieve onderzoeksresultaten. "Ik heb vaak genoeg gezien hoe gemeenten straatcoaches inzetten zonder vooraf te hebben bedacht wat precies hun rol moet zijn."

"Als er binnen een gemeente sprake is van serieuze overlast, moet er gezorgd worden dat de basis goed is: het politieapparaat dus. Zolang dat niet op orde is, heeft het geen zin om straatcoaches in te schakelen om de criminaliteit terug te dringen. Dat is hun functie namelijk helemaal niet", legt hij uit.

Maar dat betekent niet dat de coaches, evenals de buurtprojecten, dan maar moeten worden afgeschaft, zegt hij. "Binnen een goed georganiseerde basis, kunnen ze een waardevolle rol spelen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden