Straatblokkades in noorden van Kosovo

In het noorden van Kosovo lopen de spanningen op tussen Servische nationalisten en de Albanees-Kosovaarse autoriteiten die in het vooral door Serviërs bewoonde gebied weinig te zeggen hebben. Servische activisten hebben weer straatblokkades opgeworpen op doorgaande wegen.

Aanleiding is het besluit van Kosovo om morgen eigen douaniers te plaatsen bij de twee grensposten met Servië in het noorden van Kosovo. Volgens de Kosovaarse autoriteiten is het besluit om de grensposten te bemannen een logisch gevolg van een onlangs bereikt akkoord met Servië, dat Kosovo ziet als zijn provincie.

Onderhandelaars van beide landen werden het anderhalve week geleden eens over opheffing van een wederzijdse handelsblokkade. Kosovo zegde toe om het douanestempel met het opschrift 'Douane Republiek Kosovo' te vervangen door simpelweg 'Douane Kosovo' - zonder verwijzing naar de staat die Servië niet erkent.

Maar Servische nationalisten zagen het akkoord als verraad. Ze dreigen nu met een herhaling van wat in juli gebeurde. Toen brandden ze de twee grensposten plat en schoten een Kosovaarse douanier dood. De Navo moest ingrijpen om de orde te herstellen. De afspraak was dat de Navo-vredestroepen de grensposten zouden bewaken tot morgen.

"We zullen elke grensovergang met onze eigen lichamen blokkeren", zo citeert internetkrant Balkan Insight de lokale Servische politicus Milan Ivanovic, die de vooral jeugdige activisten voorspiegelt dat het Kosovaarse besluit om de grensposten te bemannen de toestemming zou hebben van de Servische regering. "We hebben geen enkel respect meer voor de besluiten van Belgrado. We zullen het noorden (van Kosovo) verdedigen tot de laatste man."

De ongeveer 60.000 Serviërs in Noord-Kosovo zijn daar nu feitelijk zelf de baas. Dinsdag hielden ze al een konvooi Duitse militairen tegen, dat op weg was naar de grens.

Buurland Servië waarschuwt dat het geweld weer kan oplaaien als Kosovo eigen douaniers plaatst bij de grenspost. "Dit is het toppunt van onverantwoordelijkheid en gevaarlijk gedrag", zei president Boris Tadic. "Servië zal dit niet accepteren."

Kosovo's premier Thaci beschuldigt op zijn beurt Servië ervan het verzet van de Serviërs in Noord-Kosovo te organiseren door middel van 'illegale, criminele' organisaties.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden