Natuurdagboek

Stormmeeuwen zoeken hun voedsel op een gewiekste manier

Een stormmeeuwBeeld Koos Dijksterhuis

Stormmeeuwen staan vaak op gras of zand te trappelen. Ze trappelen niet van ongeduld, ze maken een geduldige en soezerige indruk, alsof ze in trance zijn. Zilvermeeuwen en kokmeeuwen trappelen ook. Ik vind het een vertederend gezicht.

Stormmeeuwen zien eruit als kleine zilvermeeuwen, met een vriendelijker blik. Maar ondertussen! Stormmeeuwen zijn gewiekste eierdieven. Ik zag ze eens bij een broedkolonie sterns ogenschijnlijk verveeld rondhangen. Als er een zilvermeeuw naderde, stortten de sterns op die vijand. Dan vloog de stormmeeuw laag toe, om bliksemsnel een onbewaakt ei te pakken. De sterns hadden niets in de gaten.

In de buurt van Jonkerslân in Friesland past een stormmeeuw een andere gewiekste manier van voedsel zoeken toe. Vogelaar en ecologisch adviseur Klaas Jager ziet daar vaak een stormmeeuw tussen de smienten. Smienten zijn eenden die in groepjes een grasveld afgrazen. Stormmeeuwen eten geen gras maar wormen. Die kun je uit de grond omhoogtrappelen. Je kunt het trappelwerk ook aan anderen overlaten, aan smienten bijvoorbeeld.

Koddig tafereel

'In de vaart achter ons huis zit ieder jaar, van oktober tot april, een groepje smienten', meldt Jager. 'De vogels pleisteren op het water en gaan regelmatig het grasland even op om te eten. Vorig jaar en ook dit jaar zit er vaak een stormmeeuw tussen, die doelbewust met het groepje smienten optrekt. Het is een koddig tafereel, waar we vanaf de keukentafel graag naar kijken. We denken dat het de meeuw om voedsel is te doen.'

Jager vertelt dat de met de eenden meelopende meeuw alert toekijkt en van tijd tot tijd toeschiet om achter een stappende smient iets uit het gras te pikken, waarna hij zijn kop heft en een slikkende beweging maakt.

Wellicht zijn er meer stormmeeuwen die hun gewiekstheid op die manier bewijzen, maar ik heb het ze nooit zien doen. Die goochemerds moeten wel het vertederende, roezige trappelen missen.

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Lees hier meer afleveringen van zijn natuurdagboek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden