Stormloop op vrij huren

wonen Huren in de vrije sector is in trek, zeker bij starters.

Als hij zou willen, staan er bij een bezichtiging in de wijk Delfshaven zo vijftig potentiële huurders voor de deur. Toch kiest Tobias Werner, eigenaar van het verhuurmakelaarsbedrijf Perfect Rent, voor maximaal vijftien kandidaten per keer. Die schuifelen dan vol belangstelling door een van de Rotterdamse woningen in zijn bestand en zeggen bijna allemaal interesse te hebben.

"In sommige gevallen bieden mensen zelfs boven de huurprijs, in de hoop zo toch de woning te kunnen bemachtigen."

Het zijn Amsterdamse taferelen waar Werner en zijn werknemers steeds vaker mee te maken hebben. De woningen in de vrije huursector van Rotterdam zijn zo populair, dat ze vaak al binnen een week van de markt zijn, ziet hij. "De vraag is vele malen groter dan het aanbod."

Datzelfde merkt ook online huurplatform Pararius op basis van eigen data. Daaruit blijkt niet alleen dat de Rotterdamse huurprijzen in de vrije sector met 6,9 procent flink stegen, die stijging ligt ook nog eens boven het landelijk gemiddelde van 6,2 procent. Rotterdam blijft zelfs het onder huurders en kopers zeer gewilde Amsterdam voor. In de hoofdstad gingen de huurprijzen met 'slechts' 6,3 procent omhoog.

Ook in andere grote steden als Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Den Haag moeten huurders meer betalen voor hun nieuwe vrije-sectorwoning. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot is dat het gevolg van een beperkt aanbod waar steeds meer mensen beroep op doen.

Starters, zzp'ers en tijdelijke krachten die of te veel verdienen voor een sociale huurwoning, of de ellenlange wachtlijsten beu zijn, wijken steeds vaker uit naar de vrije sector. Maar van alle huurwoningen op de markt valt slechts 4 procent onder de noemer 'vrije sector', met andere woorden: geen wachtlijst en een hogere huurprijs.

"Doordat steeds meer mensen een tijdelijk contract hebben en het moeilijker is geworden om een hypotheek te krijgen van de bank, groeit de groep die een woning zoekt in de vrije sector. Tegelijkertijd zien wij een deel van het aanbod in die sector dalen. Particulieren die eerder hun huis niet verkocht kregen en het daarom verhuurden, doen hem met de aantrekkende woningmarkt makkelijker van de hand. Dat drijft de huurprijzen op", legt De Groot uit.

Houdt die schaarste aan vrije sectorwoningen aan, dan kan het gebeuren dat starters langer thuis blijven wonen, zegt Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro. "Of je krijgt Londense taferelen. Dat vrienden met z'n vieren een woning gaan huren, omdat ze niet meer op kamers willen wonen en toch betaalbaar groter willen gaan wonen. Dat zie je nu al gebeuren."

Zo erg als in Londen is het hier nog niet, nuanceert Bokeloh. Maar ook in Nederland zijn de grote steden, Amsterdam voorop, zeer in trek vanwege de werkgelegenheid en de culturele activiteiten. Wat weer druk legt op de woningmarkt.

Bouw meer vrije-sectorwoningen erbij om de druk van de ketel te halen, roept De Groot op. "Wordt er bijgebouwd, dan gaat het negen van de tien keer om sociale huurwoningen. Bij veel gemeentes leeft te weinig het besef hoe belangrijk het is om vooral voor de middeninkomens huurwoningen bij te bouwen. Daar geven ze nu te weinig toestemming voor."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden