Stormloop op sterfsubsidie voor melkkoeien

Nederlandse boeren meldden zich op de eerste dag massaal: de regeling is dubbel overtekend.Beeld ANP

Het duurde welgeteld een dag, toen was het geld alweer op. De stoppersregeling voor Nederlandse melkveehouders, die maandag werd opengesteld, heeft geleid tot een stormloop op de ‘sterfsubsidie’ voor koeien. 

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) had gedurende twee weken 12 miljoen euro in de aanbieding, bedoeld om tienduizend koeien te laten slachten. Nederlandse boeren meldden zich op de eerste dag massaal: de regeling is inmiddels viermaal overtekend. Er zijn veertigduizend koeien aangemeld. Nu zal er geloot worden welke boeren een premie krijgen voor het leegruimen van hun stallen. Wie buiten de boot valt, moet wachten op de volgende subsidieronde. Het geboden bedrag per koe zal dan waarschijnlijk lager zijn.

Sanctie vanuit Brussel

Het aantal koeien in Nederland moet dit jaar met 60 duizend omlaag. Alleen door een verplichte inkrimping (met drie procent) van de melkveestapel verwacht Van Dam weer aan de Europese milieunormen voor fosfaatuitstoot te kunnen voldoen. Haast is geboden, want als het dit jaar niet lukt, wacht de Nederlandse melkveehouderij een sanctie uit Brussel met een financiële strop van jewelste.

De staatssecretaris, boerenorganisaties en de Rabobank hebben daarom samen een krimpregeling opgesteld. Elke Nederlandse boer heeft de keuze: ofwel alle dieren weg doen, ofwel terug naar het aantal dieren dat hij had op 2 juli 2015.

Voor het beëindigen van het bedrijf blijkt onder boeren bijzonder veel belangstelling te zijn. Of dat als een verrassing komt? “Dat is lastig te zeggen”, reageert bestuurder Dirk Bruins van boerenorganisatie LTO. “De afgelopen jaren zijn er minder bedrijven gestopt dan voorheen, omdat voor boeren onduidelijk was aan welke regels ze zouden moeten voldoen. Dat deze groep zich nu meldt, viel te verwachten. Maar stoppen met je bedrijf is een grote beslissing. Hoeveel boeren in korte tijd zo’n emotioneel besluit zullen nemen, kun je vooraf moeilijk inschatten.”

Loting

Een woordvoerster van staatssecretaris Van Dam wil desgevraagd geen oordeel geven over de stormloop op de sterfsubsidie. “Volgens de afspraak was er nu een eerste ronde aan subsidie beschikbaar. Wij stellen vast dat dit het resultaat is.”

Uit de aanvragen die maandag digitaal en dinsdag per post bij het ministerie zijn binnengekomen, zal geloot worden welke boer geld krijgt om zijn vee te slachten. Uitgeloot worden, zou zuur zijn voor boeren die blijk gaven van hun goede wil, erkent Dirk Bruins van LTO. “Daarom gaan we zo snel mogelijk met het ministerie overleggen over een volgende subsidieronde.”

Naar de motieven van boeren die willen stoppen – milieubewustzijn of een goede prijs voor de slacht – kan Bruins slechts gissen. “Je weet nooit wat de doorslag geeft.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden