Stormgevaar

Het wordt een winderig dagje vandaag. Onder regie van een tot 966 hPa uitdiepende stormdepressie op de route Schotland-Scandinavie wakkert de zuidwester langs de kust aan tot kracht 8: stormachtig. In het noordelijk kustgebied moet vanavond zelfs rekening gehouden worden met een west tot zuidwesterstorm, windkracht 9. Bovendien vooral vanmiddag en vanavond regen.

Voor de meest noordelijke regio's wordt tot morgenochtend zo'n 20mm berekend. De aangevoerde lucht is echter wel een stuk zachter met middagmaxima van 11-12. Aan de achterzijde van de depressie stroomt morgen onstabiele lucht over ons land uit. Daarin ontstaan buien die vooral in het noorden vallen.

Onweer is daarbij niet uitgesloten. Het kwik bereikt waarden rond 10. De wind, die in het Waddengebied aanvankelijk nog hard of stormachtig is, neemt geleidelijk in kracht af. Dinsdagavond en deels woensdagnacht weinig wind doordat een randstoring over het noorden van Frankrijk en het zuiden van Belgie naar het oosten trekt. Het regengebied kan het zuiden van ons land schampen. Na woensdag wordt de invloed van een krachtig hogedrukgebied, dat zich over het Iberisch schiereiland naar Midden Europa verplaatst, groter. Dat is althans de visie van de Duitse computers. Daardoor afnemende regenkansen, minder wind en aanvoer van nog wat zachtere Atlantische luchtmassa's. Of die zachte luchtmassa's het komende weekeinde kunnen doorstaan is, op grond van het Duitse rekenmodel twijfelachtig. Hogedruk gaat zich dan weer naar het noorden uitstulpen waardoor met een naar noordelijke richtingen ruimende stroming weer wat koudere lucht kan worden aangevoerd. Bovendien blijft het koud in Noord-Europa al worden de scherpste kantjes er de komende dagen afgeslepen.

Nachtelijke vorst is tijdens het afgelopen weekeinde voornamelijk beperkt gebleven tot de uithoeken van ons land. Zaterdagnacht in Winsum -1.0 en in Westdorpe -0.6. Gisternacht vorstig in het zuiden van Limburg: Oost Maarland -1.8, Hoensbroek -1.7. In gebieden met mist en laaghangende bewolking bleef het kwik zaterdag overdag in het zuiden onder de 5 (Maastricht 3.7 ). Elders hoger met een zonnig Vlissingen op maximaal 10.4. Gisteren een stralende dag in het zuidoosten. In vooral het noorden en noordwesten meestentijds bewolkt. Een hausse aan oktoberkouderecords zaterdagnacht in Zweden en Finland. Zo kwam Kiruna op -24.8 (vorig record 24.7/1968), Vaasa -20.4 (17.7: 23 oktober 1992!), Sundsvall -15.2 (-14.7/1980), Turku -14.9 (-14.5/1922), Helsinki -12.4 (-11.1/1988) en Stockholm-Bromma -10.0 (8.2/1966).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden