nederland

Stormen en springtij: de keringen gaan dicht

De Hollandse IJsselkering in 2014. Het rode licht geeft aan dat de kering gesloten.Beeld anp

Zandzakken, dijkbewaking en stormmuren: Nederland en België bereiden zich voor op verhoogde waterstanden en onstuimig weer. De boosdoeners zijn twee opeenvolgende stormen en springtij op de Noordzee.

Vooral in Zeeland wordt het onrustig, zegt woordvoerder Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat. "Bij Vlissingen verwachten we de hoogste waterstand: 3,75 meter boven NAP. Dat is niet de hoogste stand ooit, maar hij staat wel in de top tien van hoogste waterstanden sinds 1900."

Rijkswaterstaat sluit morgen de schuiven in de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel, die het laagstgelegen deel van Nederland beschermt. De torens zijn dan rood verlicht. De schuiven gaan dicht bij een hogere waterstand dan 2,25 boven NAP - dat gebeurt zo'n drie keer per jaar.

Ook de Maeslantkering bij Rotterdam, die in 1997 in gebruik werd genomen, gaat vermoedelijk dicht. Een bijzonder moment, zegt Fleuren, omdat de kering normaal pas sluit bij een waterstand van 3 meter boven NAP. Dat is nog niet eerder gebeurd. "De minister heeft vorig jaar besloten om het sluitpeil te verlagen van 3 naar 2,60 meter. Ik denk dat we dat morgen wel halen. Maar echt zeker weten we het pas tweeënhalf uur van tevoren. Er zit een systeem achter dat continu updates draait. Het kan op een centimeter hangen."

Vanwege de hoge waterstand worden de veerdiensten van Harlingen naar Terschelling en Vlieland morgen aangepast, meldt rederij Doeksen. Een aantal afvaarten van de autoveerboot van en naar Vlieland en Terschelling komen te vervallen. Passagiers die al een kaartje hebben, worden omgeboekt naar een andere afvaart.

Golven van drie meter

Ook België verkeert in opperste staat van paraatheid. Volgens Steve Timmermans van het Agentschap Maritieme Dienstverlening Kust is er geen risico op serieuze overstromingen, maar wordt wel een aantal dijken met zandzakken versterkt bij Oostende, Nieuwpoort, Blankenberge en Zeebrugge. De Scheldekaaien bij Antwerpen gaan preventief dicht. "We verwachten golven van drie meter, dus we raden mensen af om het strand te betreden. Er geldt een zwem- en watersportverbod."

Verschillende evenementen langs de kust zijn afgelast, zegt Timmermans, zoals de nieuwjaarsduik in Bredene en een aantal kerstboomverbrandingen op het strand. "Die stonden gepland voor zaterdag, maar door de noordwestelijke wind wordt er dan rook in woningen geblazen. Bovendien is er risico op springtij."

In Nederland verwacht Rijkswaterstaat - naast hoge waterstanden - morgen zware regen en harde wind uit het noordwesten. Aan zee kan het stormen tot windkracht 9. Volgens Weeronline trekken er vrijdag zware windstoten langs de kust van boven de 100 kilometer per uur.

Toch gaan de alarmbellen bij Rijkswaterstaat nog niet af, zegt Fleuren. "We verwachten een zware spits en echte winterse omstandigheden, maar we zijn goed voorbeid. Als het moet, kunnen we alle wegen in Nederland binnen twee uur gestrooid hebben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden