Stormen en springtij: de keringen gaan dicht

voorzorg | Zandzakken, dijkbewaking en stormmuren: Nederland en België bereiden zich voor op verhoogde waterstanden en onstuimig weer. De boosdoeners zijn twee opeenvolgende stormen en springtij op de Noordzee.

Vooral in Zeeland wordt het vandaag onrustig, zegt woordvoerder Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat. "Bij Vlissingen verwachten we de hoogste waterstand: 3,75 meter boven NAP. Dat is niet de hoogste stand ooit, maar hij komt wel binnen in de top tien van hoogste waterstanden sinds 1900."


Rijkswaterstaat sluit vandaag tussen 12 en 22 uur de schuiven in de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel, die het laagstgelegen deel van Nederland beschermt. De torens zijn dan rood verlicht. De schuiven gaan dicht bij een hogere waterstand dan 2,25 boven NAP; dat gebeurt zo'n drie keer per jaar.


Ook de Maeslantkering bij Rotterdam, die in 1997 in gebruik werd genomen, gaat vermoedelijk dicht. Een bijzonder moment, want de kering sluit normaal pas bij een waterstand van 3 meter boven NAP. Dat is nog niét eerder gebeurd. "Maar de minister heeft vorig jaar besloten om het sluitpeil te verlagen van 3 naar 2,60 meter", zegt Fleuren. "Ik denk dat we dat morgen wel halen. Echt zeker weten we het pas tweeënhalf uur van tevoren. Er zit een systeem achter dat continu updates draait. Het kan op een centimeter hangen."


Vanwege de hoge waterstand worden de veerdiensten van Harlingen naar Terschelling en Vlieland aangepast, meldt rederij Doeksen. Een aantal afvaarten van de autoveerboot komt te vervallen. Passagiers die al een kaartje hebben, worden omgeboekt naar een andere afvaart.


Ook België verkeert in opperste staat van paraatheid. Volgens Steve Timmermans van het Agentschap Maritieme Dienstverlening Kust is er geen risico op serieuze overstromingen, maar wordt wel een aantal dijken met zandzakken versterkt bij Oostende, Nieuwpoort, Blankenberge en Zeebrugge. De Scheldekaaien bij Antwerpen gaan preventief dicht. "We verwachten golven van drie meter, dus we raden mensen af om het strand te betreden. Er geldt een zwem- en watersportverbod."


Verschillende evenementen zijn afgelast, zegt Timmermans, zoals de nieuwjaarsduik in Bredene en een aantal kerstboomverbrandingen op het strand. "Die stonden gepland voor zaterdag, maar door de noordwestelijke wind wordt de rook dan in woningen geblazen. Bovendien is er risico op springtij."


In Nederland verwacht Rijkswaterstaat naast hoge waterstanden ook regen, natte sneeuw en harde wind uit het noordwesten. Aan zee kan het stormen tot windkracht 9. Volgens Weeronline trekken er vanmiddag zware windstoten langs de kust van boven de 100 kilometer per uur.


Toch gaan de alarmbellen bij Rijkswaterstaat nog niet af, zegt Fleuren. "We zijn goed voorbereid."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden