Stormachtige toename thuiskoks brengt restaurants in verlegenheid

Lieke Remmelts in de keuken van het kleinste restaurant van Rotterdam. Beeld
Lieke Remmelts in de keuken van het kleinste restaurant van Rotterdam.Beeld

Het aantal hobbychefs dat vanuit hun huiskamer een restaurant runt neemt snel toe. Tot ongenoegen van restaurants, die vrezen klanten te verliezen door oneerlijke concurrentie.

Het gaat goed met AirDnD, een platform dat hobbykok en gast samenbrengt. De twee D's staan voor drink en dinner. Koud twee maanden geleden is het begonnen en er hebben zich al 1300 mensen aangemeld als chef. Dagelijks komen daar gemiddeld zeven bij.

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verwelkomt thuisrestaurants in de branche, zegt woordvoerder Joris Prinssen, mits zij voldoen aan alle strenge horecavereisten. Ook thuisrestaurants dienen alle benodigde milieu- en drankvergunningen te hebben, belasting af te dragen en regels voor voedselveiligheid na te leven.

Rob Lagendijk, directeur van AirDnD, vindt dat dat niet op gaat. Het gaat om hobbyisten, niet om ondernemers.

Horecaprijzen
Prinssen weigert het woord hobby te gebruiken. "Zodra er geld wordt gevraagd voor een product is er sprake van een onderneming. Om onkostenvergoedingen, zoals AirDnD het noemt, gaat het niet. Bij een driegangenmenu van 40 euro spreken we van horecaprijzen."

Lagendijk vindt dat een krampachtige kijk op het concept van thuisrestaurants. "Onze chefs hebben geen winstoogmerk en koken vanuit hun passie en om de buurt bij elkaar te brengen. De prijzen worden bepaald door de koks zelf, van wie sommigen champagne en kaviaar serveren. Het aanbod op ons platform is een weerspiegeling van de samenleving. De één heeft meer te besteden dan de ander." Van de prijs die de kok vraagt, gaat 10 procent naar AirDnD.

AirDnD wil met KHN en het ministerie van economische zaken tot een oplossing komen en een duidelijke grens trekken tussen de hobbyist en de professional. "Die grens moet er komen, maar niet bij 1 euro zoals KHN wil. Bij een buurtbarbecue wordt ook een bijdrage van iedereen gevraagd. Dan spreken we ook niet van ondernemen", zegt Lagendijk.

Limiet
Hij noemt een bedrag van tussen de vijf- en zevenduizend euro omzet per jaar als voorbeeld. Die grens is eerder vastgesteld voor mensen die via autoverhuurdienst Snapcarr hun wagen aan derden verhuren. Ook een limiet aan het aantal kookavonden kan een oplossing zijn. AirDnD hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen. Nu twijfelen chefs om zich op te geven, zegt Langendijk, uit angst dat ze strafbaar zijn.

Minister Kamp van economische zaken vindt dat initiatieven als AirDnD zorgen voor innovatie, een sterkere economie en sociale dynamiek, zo liet hij weten in antwoord op Kamervragen. Kamp wil het bedrijf de ruimte geven en niet belemmeren met aanvullende regelgeving. Het is aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om te bepalen of een thuisrestaurant informeel of professioneel is.

Kleinere bedragen
Koen Frenken, hoogleraar innovatie aan de Universiteit van Utrecht, acht de kans klein dat AirDnD een bedreiging vormt voor de traditionele horeca. "In aantal gebruikers kan het platform ontzettend snel groeien. Het economische belang is minder groot omdat het om kleinere bedragen gaat, waarover minder winst te behalen is. De afdracht van belasting is daarom niet zo belangrijk als bij AirBnB (het platform voor verhuur van huizen aan toeristen, red.) waar veel omzet en winst in omgaat."

Toch snapt de innovatie-expert de bezorgdheid onder de ondernemers. "De opeenvolging van nieuwe concepten in de deeleconomie als Thuisafgehaald en AirBnB is verwarrend. Zeker voor een sector die veel kleine en kwetsbare bedrijven kent. Geringe veranderingen kunnen grote gevolgen hebben."

De bostent waar Chantal en Erwin Dielis hun gasten ontvangen. Beeld
De bostent waar Chantal en Erwin Dielis hun gasten ontvangen.Beeld

Aanschuifavonden

In het centrum van Rotterdam, in een zijstraat van de Witte de Withstraat, staat wellicht het kleinste restaurant van de stad. Eén tafel, met plek voor zes personen. Het appartement van de 26-jarige Lieke Remmelts is een keer in de maand een thuisrestaurant.

"Hoi Liek, heb je dit weekend plek voor vijf?" Zo komen doorgaans de reserveringen binnen bij Remmelts. Zij werkt in het dagelijks leven voor een energiebedrijf. Het leukste vindt zij de aanschuifavonden, waar niemand elkaar van te voren kent. "Daar heb je lef voor nodig. Eten bij vreemden, met tafelgasten die je niet kent, is in het begin onwennig." Volgens de hobbykok komen op deze avonden alle lagen van de samenleving bijeen. Zo had ze op de laatste aanschuifavond een mix van studenten en ouderen over de vloer.

Het thuisrestaurant is voor Remmelts bovendien de ideale manier om haar hobby te bekostigen. "Ik kook graag voor vrienden. Dan moet ik altijd oppassen dat het niet te duur wordt. Door de bijdrage van de tafelgasten van AirDnD kan ik ingrediënten gebruiken die wat duurder zijn." Op de kookavonden probeert Remmelts quitte te spelen. "Dat lukt meestal wel, maar als het gezellig is gaat er weleens een extra fles wijn op die niet is meeberekend."

Romantisch in het bos
Niet elk restaurant van AirDnD is letterlijk een huiskamerrestaurant. Zo staat het hobbyrestaurant van het echtpaar Chantal en Erwin Dielis in een bos nabij het Brabantse Valkenswaard. Op die manier combineren ze haar passie voor koken met zijn liefde voor het bos.

"Wij bezitten het stuk bos en zijn daar elk weekend te vinden. Dat willen we graag delen met andere mensen", zegt Chantal Dielis. Nu is het te koud om te dineren in het bos. In het voorjaar zetten ze een tent van vijf bij tien meter op. Met vier tafeltjes is er plaats voor zestien eters.

In een hoek van de tent staan een koelkast en twee werkbanken met het nodige keukengerei. Dat is niet voldoende om het vijfgangendiner van Chantal te bereiden. "Een aantal dingenbereiden we thuis voor, maar met een barbecue en een kookplaat kun je al ver komen."

Het echtpaar bouwt aan een boomhut als aanvulling op het restaurant. "We hebben daar zelf al romantisch gepicknickt. Voor een groep van tien personen is het te krap. Voor een stelletje kunnen we er een intiem diner regelen."

AirDnD en AirBnB

Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft het Nederlandse bedrijf AirDnD (Drink and Dinner) niks te maken met het Amerikaanse AirBnB (Bed and Breakfast). Het is een slimme zet van oprichter Rob Lagendijk om mee te liften op de naamsbekendheid van een beroemd concept. Het is maar de vraag of het platform voor beddenverhuur net zo blij is met de gelijkenis. Lagendijk verwacht voorlopig geen bezwaar. "De situatie zou anders zijn als wij ook bedden verhuren of in de Verenigde Staten actief zijn. De enige overeenkomst tussen AirDnD en AirBnB is de vorm van deeleconomie waarin we meedoen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden