Stork vindt onderdak bij Fluor

Texaans industrieconcern neemt Nederlands onderhoudsbedrijf over voor 695 miljoen euro

De topman van Stork, Arnold Steenbakker, werpt zich gewillig in de sterke armen van Fluor. Glunderend vertelde hij gisteren in het Amsterdamse Hilton-hotel hoe goed Stork en het Texaanse industrieconcern, dat Stork overneemt, elkaar aanvullen. Fluor bouwt installaties en fabrieken voor chemie, olie- en gasbedrijven. Stork onderhoudt ze.

Naast Steenbakker zat Peter Oosterveer, uitvoerend directeur van Fluor. Ook hij hield zijn enthousiasme niet voor zich: "Ik ben zeer ingenomen en trots dat we Stork binnen de Fluor-familie brengen."

Fluor betaalt voor de Nederlandse dienstverlener 695 miljoen euro aan de huidige eigenaar, de Britse investeringsmaatschappij Arle Capital. In de eerste helft van 2016 moet de overname zijn afgerond. Fluor voegt de eigen onderhoudstak inclusief vierduizend werknemers aan Stork toe, waardoor een bedrijf ontstaat met een omzet van 2,1 miljard euro en 19.000 werknemers.

Die nieuwe onderneming krijgt een hoofdkantoor in Utrecht en blijft 'gewoon' Stork heten, omdat die naam volgens van Oosterveer 'in Nederland als een klok klinkt'. Arnold Steenbakker gaat de combinatie leiden.

In tegenstelling tot andere overnames tussen Europese en Noord-Amerikaanse bedrijven eerder dit jaar, speelden belastingtechnische voordelen in dit geval niet mee, verzekerde Oosterveer. "Dan had Fluor het eigen hoofdkantoor ook wel naar Nederland verplaatst."

Nee, de beide bedrijven zijn ervan overtuigd dat zij samen verder kunnen groeien. "Stork biedt wat wij nadrukkelijk missen", zegt Oosterveer. "Gezamenlijk kunnen we klanten de hele levenscyclus in olie en gas leveren. Van het ontwerp van een installatie tot het onderhoud dat tientallen jaren kan duren en uiteindelijk de sloop."

Fluor is in 1912 in de Verenigde Staten opgericht door een Zwitserse immigrant. Het groeide snel, door veel raffinaderijen en pijpleidingen aan te leggen. Eerst in Californië, later in het Midden-Oosten en vervolgens wereldwijd. Sinds de jaren zestig bouwt Fluor ook mijninstallaties, energiecentrales en chemische fabrieken.

Inmiddels heeft Fluor vestigingen in 25 landen, heeft het wereldwijd zo'n 40.000 mensen in dienst en een jaarlijkse omzet van 21,5 miljard dollar. In de vestigingen in Hoofddorp, Bergen op Zoom en Rotterdam worden bijvoorbeeld industriële installaties ontworpen voor de uitbreiding van een raffinaderij van ExxonMobil in Antwerpen en twee projecten in Koeweit.

Stork onderhoudt onder andere installaties voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) en Shell. Zoals de petrochemische fabrieken in Moerdijk, Pernis, de Eemshaven en bij het Limburgse Chemelot, en olie- en gaspijpleidingen, energiecentrales en boorplatformen op de Noordzee. Daarnaast is Stork sterk in Groot-Brittannië, Colombia en Australië.

Beide directeuren benadrukten gisteren dat de klanten van de twee bedrijven en de regio's waarin ze actief zijn weinig overlap vertonen. Ook daarom verwachten ze veel voor elkaar te kunnen betekenen. "Waar Fluor stopt met de bouw, gaat Stork met het onderhoud verder", zei Oosterveer. Mededingingsautoriteiten moeten nog wel een uitspraak doen over de overname.

Volgens Steenbakker heeft het samengaan geen gevolgen voor de Nederlandse werknemers van Stork. Hoewel hij ook aangaf dat hun aantal niet zal toenemen, zijn de vakbonden content met het nieuws.

Ans van Uffelen, bestuurder van FNV Metaal, noemde Fluor een strategische partner die uit is op verdere groei. "Daar kan Stork van profiteren. Men heeft ons verzekerd dat arbeidsvoorwaarden en pensioenen hetzelfde blijven."

Stork-Werkspoor sinds 1827

In 1827 zag de Nederlandse Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel, afgekort tot Werkspoor, het licht in Amsterdam. Werkspoor fuseerde in 1954 met Gebroeders Stork & Co. Het Hengelose bedrijf, dat op dat moment een eeuw oud was, bouwde onder meer stoommachines, scheepsonderdelen, dieseltreinen, bussen en bruggen.

In 1996 nam Stork vliegtuigbouwer Fokker over. Vanaf 2000 richtte Stork zich op drukwerk, kippenslachtmachines, luchtvaart, industriële onderdelen en technische diensten.

In 2008 werd het bedrijf door de Britse investeerder Candover van de beurs gehaald. De kippenslachtmachines gingen voor 415 miljoen naar een andere investeerder.

In 2010 verkocht Candover Fokker en Stork aan de eveneens Britse investeringsmaatschappij Arle Capital. Arle deed de luchtvaartactiviteiten in oktober van dit jaar over aan GKN Aerospace. Nu komt Stork onder de vleugels van Fluor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden