Stork sluit ketelfabriek

HENGELO, NAARDEN - Het zwaar verlieslijdende Stork Ketels in Hengelo wordt opgeheven. Daarbij verdwijnen honderden arbeidsplaatsen.

De 700 werknemers zijn gisteren ingelicht, over het plotselinge besluit. De Industriebond FNV is woedend en spreekt van een 'ongelooflijke streek'. Bovenop een al lopende reorganisatie, die 80 arbeidsplaatsen kost, ontslaat het bedrijf nu 200 van de 730 medewerkers. Verder moeten 200 uitzendkrachten vertrekken. De rest wordt herplaatst binnen Stork.

De raad van bestuur van machinebouwer Stork heeft tot de dramatische ingreep besloten, nadat partner Deutsche Babcock had laten weten de verliezen bij Stork Ketels niet langer te willen financieren. Babcock, voor 49 procent eigenaar van Stork Ketels, verkeert zelf in zwaar weer. Om een faillissement van Stork Ketels af te wenden, heeft de raad van bestuur van Stork besloten om de aandelen van Babcock over te nemen en de activiteiten onder te brengen bij andere werkmaatschappijen. Drie jaar geleden werkten er nog meer dan 900 mensen bij Stork Ketels.

Het is de bedoeling dat de ketelbouwer volledig wordt geïntegreerd binnen het Stork-concern, waarmee het bedrijf weer in de moederschoot terugkeert.

Gistermiddag even na half één verlaten de ruim 700 medewerkers van Stork Ketels met strakke gezichten het in Jugendstil opgetrokken voormalige 'Verenigingsgebouw Stork'. Zojuist hebben ze van hun directeur W. Schatborn te horen gekregen dat Stork Ketels BV ophoudt te bestaan.

De mededeling dat hun bedrijf wordt opgeheven, komt voor het personeel als een donderslag bij heldere hemel. “We wisten wel dat er wat gaande was, maar dit hadden we nooit verwacht”, zegt Wout Bakker(56), nog nauwelijks van de schrik bekomen. Bakker, al 35 jaar werkzaam bij Stork Ketels, overleefde naar eigen zeggen zes reorganisaties. “Maar dit keer ben ook ik aan de beurt”, vreest de administrateur van de afdeling engineering de toekomst.

Het Hengelose bedrijf is in de problemen geraakt, doordat er in Nederland nog nauwelijks energiecentrales worden gebouwd. Op de buitenlandse markt slaagt Stork Ketels er niet of nauwelijks in orders te verwerven waaraan wat te verdienen valt. “Daarvoor kan 'Ketels' onvoldoende de kosten beheersen en efficiënt werken”, aldus vice-voorzitter H. van den Boogaard van de Raad van Bestuur van Stork.

De constatering van Van den Boogaard mag worden gezien als kritiek aan het adres van directeur Schatborn van Stork Ketels en diens rechterhand Dijkstra. Van den Boogaard: “Projecten waarop winst was gecalculeerd, kwamen op verlies uit. Schatborn gaf begin dit jaar voor 1996 een winstprognose af, maar zoals de zaken er nu voor staan komt Stork Ketels over '96 uit op een verlies van 20 miljoen gulden.” Het verlies zal volgens Van den Boogaard echter niet een zodanige invloed hebben op het resultaat van Stork NV dat de uitgesproken winstverwachting moet worden bijgesteld.

Districtsbestuurder T. Verdeijsseldonck van de Industriebond FNV heeft felle kritiek op de handelwijze van de Stork-top en spreekt over 'een ongelooflijke streek'. “Er is met ons helemaal niet over mogelijke alternatieven gesproken. Er is eenzijdig besloten Stork Ketels op te heffen en de 276 werknemers die moeten verdwijnen, moeten maar hopen dat er genoeg geld over blijft voor een sociaal plan.” De afvloeiingsregeling van Stork Ketels is beter dan bij Stork NV.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden