'Stoppen sirenes slecht voor 75-plussers'

Toenmalig minister Ivo Opstelten (2eL) van Justitie tijdens de lancering van alarmmiddel NL-Alert eind 2012. Beeld anp
Toenmalig minister Ivo Opstelten (2eL) van Justitie tijdens de lancering van alarmmiddel NL-Alert eind 2012.Beeld anp

Vooral voor 75-plussers is het nadelig als de sirenes niet meer iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur bij wijze van test gaan loeien. Binnenkort maken de veiligheidsregio's bekend wanneer het alarm bij rampen kan worden vervangen door een alarmering via social media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid.

'75-plussers hebben vaak geen internet', zegt een woordvoerster van het Nationaal Ouderenfonds. Volgens de ouderenbond ANBO zijn er tegenwoordig wel degelijke een heleboel ouderen die internet en een smartphone hebben.

Het Nationaal Ouderenfonds vindt het ontoelaatbaar dat de gevolgen voor de kwetsbare ouderen niet worden meegenomen in zo'n beslissing. Daarom pleit het fonds voor het behoud van de sirene. 'Die is voldoende hoorbaar voor mensen die niet stokdoof zijn', aldus de woordvoerster. Van de 75-plussers heeft 83 procent geen ervaring met internet. Van hen heeft zelfs 54 procent nog nooit een computer gebruikt.

De ANBO benadrukt dat ouderen niet zielig zijn, maar dat er de laatste jaren onder hen een enorme inhaalslag is gemaakt in het gebruik van internet en de sociale media. Driekwart van de ouderen zit tegenwoordig op internet, meent hij. 'Wij hebben het idee dat het verdwijnen van de sirenes niet echt een probleem gaat worden', aldus de woordvoerder van de ANBO.

Luchtalarmsirenes gaan verdwijnen
De sirenes die elke eerste maandag van de maand om 12 uur bij wijze van test loeien, gaan verdwijnen. Het alarm bij rampen wordt vervangen door een alarmering via social media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid.

Een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft berichtgeving daarover in regionale kranten van De Persdienst bevestigd. Het besluit om te stoppen met de sirenes is eind vorig jaar al genomen door toenmalig minister Ivo Opstelten. Hij heeft het voorgelegd aan de voorzitters van de veiligheidsregio's, die nu bekijken hoe snel gestopt kan worden. Mogelijk is dat per eind 2017.

Het alarmsysteem voor grote noodtoestanden werd in juni 2014 voor de derde keer getest. Alle telefoons die daarvoor geschikt waren en goed waren ingesteld, zouden het landelijke controlebericht moeten hebben ontvangen.

Het versturen van het testbericht van NL-Alert was 'over het algemeen goed verlopen', zo was de indruk op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden