Stoppen met roken? Lees de Bijbel

Vergeet de nicotinepleister of de antirookkauwgum. Stoppen met roken doe je met de Bijbel.

Althans, dat zegt kerkelijk werker Peter Drost (28) uit Veendam. Drost, ooit een fanatiek roker, biedt namens zijn christelijk gereformeerde kerk vrijgemaakt, een plaatselijke fusiekerk, een intensieve bijbelcursus aan om van de sigaret af te komen.

1 Is het lastig om in Jezus' naam de sigaret in het pakje te laten?
"Ik weet uit ervaring dat de macht van de sigaret groot kan zijn. Zelf rookte ik ook. Ik heb meerdere pogingen gedaan om te stoppen. Maar pas met hulp van de Bijbel lukte het me. Ik heb de kracht van God ervaren. Hij heeft me vrijgemaakt van de sigaret."

2 Weet u waar in de Bijbel roken afgeraden wordt?
"Dat ligt iets genuanceerder; in de Bijbel wordt niet gerookt. Er staat wél dat Jezus Christus de mensen bevrijdt van gevangenschap. Verslaving aan een sigaret kun je ook zien als gevangenschap. Roken is vooral een geestelijke verslaving. Lichamelijk ben je er in een dag of vier wel vanaf. Als je je geest voedt met Jezus Christus, heb je de sigaret niet meer nodig.

"In de hele Bijbel staan overigens verwijzingen om van verslavingen af te komen. In de Psalmen staat bijvoorbeeld iets over 'de honger van de ziel'. Dat betekent dat iedereen behoeften heeft."

3 Handig. Dan kunt u uw cursus ook gebruiken voor bijvoorbeeld gokverslaafden.
"Precies. Dit soort cursussen wordt in de Verenigde Staten veel gebruikt. Ik heb deze cursus vertaald van een Amerikaanse christelijke website (Het internetadres is: www.settingcaptivesfree.com). Daar worden bijbelcursussen voor alle mogelijke verslavingen aangeboden. Ik heb toestemming gekregen om deze cursus te vertalen en te gebruiken in Nederland."

4 Hoe ziet uw Bijbelse antirookcursus er eigenlijk uit?
"De cursus duurt in totaal 60 dagen. De deelnemers stuur ik iedere dag een e-mail. Daarin staat welke passage uit het Oude en Nieuwe Testament ze moeten lezen, inclusief uitleg.

"Ook staan er vragen over het gelezen bijbelgedeelte en het rookgedrag. Die moeten de deelnemers beantwoorden. In de antwoorden die ze geven, moeten de deelnemers schriftelijk verantwoording afleggen over hun rookgedrag.

"Het kost allemaal wel enige tijd. Wie meedoet moet er rekening mee houden dat je er iedere dag een half uur tot een uur mee bezig bent."

5 Loopt het al storm?
"Ik heb twee aanmeldingen, jongens uit mijn kerk hier in Veendam. Met hen ben ik kortgeleden begonnen. Naast de bijbelstudies per mail, komen we ook een paar keer bij elkaar om te praten en te bidden over het probleem. Eigenlijk is het bedoeld voor lokaal gebruik, maar natuurlijk kunnen ook anderen in de rest van Nederland meedoen als ze willen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden