Stoplicht blijft langer op oranje

Een stoplicht voor fietsers Beeld Anp

Verkeerslichten zullen binnenkort langer op oranje blijven staan. Afhankelijk van de maximum snelheid op de weg gaat het om een halve tot een hele seconde. Op deze manier moet de veiligheid op de weg worden vergroot.

Kennisplatform CROW wijzigde de richtlijnen voor de stoplichten onlangs, nadat uit onderzoek van het bureau Goudappel Coffeng bleek dat een langere 'geeltijd' de veiligheid op de weg verbetert. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van IVER, de vakvereniging van verkeersregeltechnici.

Veel mensen twijfelen nu als het verkeerslicht op oranje springt of ze door moeten rijden of toch remmen. Nu die tijd langer wordt, zullen vermoedelijk minder mensen door rood rijden en zouden er minder ongelukken moeten gebeuren. "We zijn er achter gekomen dat door de tijd iets op te rekken het aantal stoppers aanzienlijke groter wordt'', zegt projectleider Luc Prinsen.

De tijd hoe lang een stoplicht op oranje blijft staan, hangt af van de maximum snelheid op de betreffende weg. In veel gevallen wordt de geeltijd nu gewijzigd. Op kruispunten op wegen waar 50 kilometer per uur gereden mag worden, blijft het licht voortaan 3,5 seconden oranje in plaats van 3.

Ook op kruispunten waar de maximumsnelheid 70 kilometer per uur is, gaat die tijd met een halve tel omhoog (van 4 naar 4,5 seconden). Op wegen van 80 kilometer per uur blijft het oranje licht zelfs een seconde langer op oranje staan: 5 in plaats van 4 seconden.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden