Opinie

Stop met subsidiëren van softdrugsbendes

Politie-agenten doorzoeken coffeeshop Kosbor aan de Kleine Gracht in Maastricht. De coffeeshop zou wiet verkocht hebben aan buitenlanders, en dat mag in Limburg niet. Beeld anp
Politie-agenten doorzoeken coffeeshop Kosbor aan de Kleine Gracht in Maastricht. De coffeeshop zou wiet verkocht hebben aan buitenlanders, en dat mag in Limburg niet.Beeld anp

De overheid moet cannabisketen transparant maken en de kwaliteit van de wiet controleren, stellen Gerrit Hartholt en Henk Siersema.

De afgelopen tien jaar is het softdrugsbeleid gericht geweest op het aanpakken van coffeeshops. Zonder veel succes. Integendeel, de invoering van de wietpas heeft de overlast van straathandel alleen maar doen toenemen. Minderjarigen kopen nu op straat van andere minderjarige dealers wiet en hebben er ook toegang tot harddrugs. Zowel de volksgezondheid als de openbare orde zijn hierbij in het geding.

Het werkelijke probleem zit niet bij de coffeeshop, maar bij de illegale teelt. Criminele organisaties verdienen hier veel geld met producten waarop geen kwaliteitscontrole mogelijk is. De bestrijding van (grootschalige) illegale teelt kost onevenredig veel mankracht. Het is dweilen met de kraan open: er wordt hierdoor in Nederland geen gram minder wiet verbouwd en gerookt. Niet voor niets zijn er door verschillende gemeenten voorstellen gedaan voor lokale experimenten met gereguleerde cannabisteelt.

Productveiligheid
Als de overheid geen duidelijke regels opstelt voor de toelevering aan de achterdeur van coffeeshops, dan betekent dit dat geld weglekt naar criminele organisaties. Niet reguleren van de achterdeur van coffeeshops betekent dat de softdrugsbendes onbedoeld 'gesubsidieerd' worden. In het verleden waren het veelal de hippies met een stickie die de coffeeshops toeleverden, tegenwoordig zijn het meestal georganiseerde softdrugsbendes die onderling hard concurreren. Dit moet stoppen. Daarom is het nu het moment om het gesprek aan te gaan hoe de cannabisketen van teelt tot verkoop op een controleerbare en transparante wijze gereguleerd kan worden

Dat begint bij de wietkweker. Die mag niet crimineel zijn en heeft een vergunning nodig om wiet te mogen verbouwen. De overheid keurt de wiet en ziet toe op een hoogwaardige kwaliteit en productveiligheid - zoals aan alle voedsel en genotsmiddelen eisen worden gesteld. De geregistreerde kweker levert aan de coffeeshops. Die verkoop wordt helder gefactureerd zodat ook de Belastingdienst er zicht op heeft.

Ook de coffeeshop wordt transparant en mag alleen inkopen bij geregistreerde telers. Verder is er een administratie van de voorraad, en is altijd duidelijk op welke plek die voorraad zich bevindt. Hulpverlenings- instanties zijn zijdelings betrokken bij het verkoopproces, en de belastingdienst controleert. Het personeel van de coffeeshops wordt opgeleid. En vanzelfsprekend blijven coffeeshops verboden terrein voor mensen onder de achttien jaar.

Straathandel toegenomen
Als Nederland de cannabisketen op deze manier organiseert, kunnen blowers veilig blijven roken, is het rustig op straat en kunnen de criminele wietplantages eindelijk met succes worden aangepakt. Een transparante cannabisketen levert de schatkist ook nog eens vele honderden miljoenen euro's op en bevordert de volksgezondheid en openbare orde.

Het beleid van de afgelopen tien jaar, waarvoor ook het CDA verantwoordelijk was, heeft weinig opgeleverd. De straathandel is toegenomen en criminelen hebben veel geld verdiend. Daarom moet het roer om en stellen wij voor de achterdeur van de coffeeshop op een transparante en controleerbare wijze te reguleren en hierop met voldoende capaciteit te handhaven. Met 29 CDA-leden roepen wij onze partij tijdens het congres van dit weekeinde dan ook op hierin verantwoordelijkheid te nemen.

Dat wij niet alleen staan, blijkt wel uit de beleidswijziging die de gemeenteraadsfracties van het CDA van Roermond, Heerlen, Venlo en Maastricht hebben ingezet. Zij stemden eerder dit jaar al in met een onderzoek naar het reguleren van de achterdeur van coffeeshops in hun gemeente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden