Stop met roken óf ga golfen

„Win een decennium, stop met roken." Voor de verstokte paffer is het een ongemakkelijke boodschap, al weten de meesten het. Maar nu claimen Zweedse onderzoekers dat je ook een dief van je eigen levenskrediet bent als je niet tijdig gaat golfen. Golfers leven gemiddeld vijf jaar langer.

Geloven we dit? Nou ja, in de Scandinavian journal of Medicine & Science in Sports rekenen epidemiologen het voor. Ze schragen hun boude conclusie met het sterftecijfer onder de helft van alle Zweedse golfers. Tussen januari 2006 en april 2007 overleden er 1234 van deze 300.818 gevolgde sporters. Dat is de helft van het aantal doden in zo’n zelfde groep uit de totale bevolking.

Zo begint golfen opmerkelijk gezond te lijken, maar het boerenverstand sputtert tegen. Golfers hebben veel dingen mee, zoals een dikke portemonnee, zijn hoger opgeleid en kennen beter de gezondheidsrisico’s van hun gedrag.

Uiteraard snapten de onderzoekers dat, en ze claimen daar netjes rekening mee te hebben gehouden. Ze deelden de golfers in naar leeftijd, geslacht én sociaal-economische status. Vervolgens vergeleken ze de sterfte in die variërende groepen golfers met vergelijkbare clusters uit de totale populatie.

Slotsom: golfers telden zo’n 40 procent minder sterfgevallen, en dat betekent dat ze gemiddeld op vijf levensjaren extra mogen rekenen. De betere golfers streken de grootste levenswinst op. En, opvallend: golfers uit lagere sociaal-economische regionen deden het bijzonder goed ten opzichte van hun niet-golfende ’klassegenoten’.

Verklaring? Vijf uur over de golfbaan wandelen, dat is hartstikke gezond. Vele spiergroepen zijn in beweging. Je gewicht heeft er alle baat bij, je cholesterolhuishouding, je bloeddruk. Kassa voor het hart!

Wat moet de gemiddelde serveerster in een wegrestaurant dan niet oud worden. Nee, vijf jaar winnen met golfen, dat kan niet waar wezen. Zouden golfers misschien minder roken of anderszins minder zondigen? Dat betwijfelen de epidemiologen: waarom zou de levensstijl van golfers en niet-golfers uit vergelijkbare sociaal-economische klassen verschillen? Hebben golfers soms een golf-gen geërfd, dat tevens hun levensduur verlengt? Onzin. Nee hoor, het zit ’m gewoon in het golfen, dat is supergezond.

Zoveel levenswinst met zo’n bedaarde sport, hoe ontspannend en verkwikkend ook, lijkt uit medisch oogpunt onwaarschijnlijk. Beweging is natuurlijk gezond voor het hart, maar we brengen in herinnering dat je een vlieg vooral oud kunt laten worden door hem gevangen te houden tussen twee glasplaten. En vijf jaar winst is absurd: na het verbannen van alle kanker uit de wereld zouden mensen gemiddeld ongeveer twee jaar ouder worden.

Hier speelt iets anders mee, denkt ook dr. Ton de Craen, epidemioloog in het Leids universitair medisch centrum. „Ik vermoed dat de Zweden ongemerkt een groep vitale, gezonde mensen hebben geselecteerd. De golfers moesten al zes jaar onafgebroken clublid zijn en de sport beoefenen. Dat doe je alleen als je voortdurend fit en gemotiveerd bent. Vergelijk die golfers eerst maar eens met andere mensen die permanent sporten.’’

„Vijf jaar winnen door te golfen, dat kan natuurlijk niet. In vergelijking met topsport is het misschien een gezonde bezigheid. Maar dat is het winkelen van mijn moeder ook; die loopt dan nog harder.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden