Stop met het maken van onderscheid

Er zijn geen 'normale' homo's of 'gelukte' transgenders, aldus Julien Kooij. Er zijn alleen maar dingen die bij iemand passen, of juist niet.

In een Amsterdamse club komt vanuit het duister een meisje naar me toe. Ik had haar eerder op de avond ontmoet bij een vriend. "Hey, ik hoor net dat je gay bent. Maar ik wil even zeggen dat ik dat helemaal niet aan je gemerkt had hoor. Je bent gewoon best mannelijk, of in ieder geval niet zoals je ze weleens ziet." Weifelend neem ik nog een slokje bier. Ik lieg als ik haar bedank voor het compliment.

Jongens houden van jongensdingen. Meisjes houden van meisjesdingen.

Ik groeide op in een heteronormatieve samenleving, ook wel dorp genoemd, waar het logisch was dat er jongensdingen en meisjesdingen waren. Ik zat op voetbal en hoewel ik elke vorm van balgevoel miste kon ik niet wachten tot ik op zaterdagochtend mijn met-opgedroogd-zweet-doordrenkte-scheenbeschermers weer om kon doen. Dat ik aan het einde van de wedstrijd altijd mijn penaltie miste maakte niemand iets uit. Ik hoorde erbij.

Waar ik bij vrienden en familie trots vertelde over onze prestaties op de grasmat, zweeg ik over het feit dat ik een solo mocht zingen en vooraan mocht dansen bij de musical waar ik aan mee deed. Ook al was ik daar veel beter in. Dansen en zingen was niet iets dat jongens deden in ons dorp. De enge ontdekking die ik deed over mezelf toen ik in de puberteit belandde, zorgde ervoor dat ik deze hobby liet varen. Uit angst voor afkeuring en uit de behoefte om erbij te horen.

Als ik een homo op straat zag die zijn vrouwelijke karaktereigenschappen met trots omarmde, dan draaide mijn maag zich om. Ik wilde me niet identificeren met iemand die met zijn gedrag alle vooroordelen vanuit de maatschappij over homoseksuelen bevestigde. De vooroordelen die het voor mij, een nuchtere jongen uit het Noord-Hollandse Tuitjenhorn, lastig maakten om uit de kast te komen. Het waren deze personen die de maatschappij in mijn ogen lieten zien dat er een reden was om lhbt's (lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders) anders te vinden. Anders, omdat zij afwijken van de norm. Ik heb nog nooit zo fout gezeten. Ik was bang.

Uit de opmerking in de club haalde ik niets complimenteus. Ik hoorde een meisje dat onderscheid maakt tussen mannelijke homo's en vrouwelijke homo's. Zij kent alleen homo's van televisie en van de gaypride, die kennelijk nog altijd nodig is. Want tot de dag dat lhbt's niet meer uit de kast hoeven te komen, dat zij gewoon gelijken zijn, is trots nodig. Trots om deze gelijkheid te bewerkstelligen.

Gender en geslacht wordt in deze heteronormatieve maatschappij als één en hetzelfde ding beschouwd. Wie afwijkt van deze vastgeroeste patronen kan nog weleens rekenen op onbegrip dat voortkomt uit onwetendheid. Dit onbegrip leidt ertoe dat meisjes in clubs nog steeds onderscheid maken tussen 'verwijfde' homo's en 'normale' homo's. Vrouwelijkheid bij jongens wordt anno 2016 nog altijd veroordeeld. Zelfs homo's onderling maken zich hier schuldig aan, alleen al te merken aan de hoeveelheid gays die in hun Grindr-profiel, een datingapp, de tekst 'No Fems' of 'Masc4masc' zetten waarbij ze hun afkeur voor vrouwelijke homo's tentoonspreiden.

Er is een doelgroep uit het woordje lhbt's die het meeste te maken heeft met het onderscheid dat gemaakt wordt. Patronen van jongens- en meisjesdingen zorgen ervoor dat er onderscheid wordt gemaakt tussen een transgender die gelukt is omdat zij iets heeft laten weghalen en een transseksuele man die pas op latere leeftijd uit de kast kwam. Laatstgenoemde zal nooit over het stigma 'ooit een man geweest' komen. Pas als een transgender de allerlaatste operatie heeft ondergaan plakt de samenleving een sticker met 'af' op haar voorhoofd. Veel transgenders zouden misschien niet eens kiezen voor het lot om hun hele leven zittend te moeten plassen als de samenleving er niet zo zwaar aan zou tillen.

Jongens houden van dingen. Meisjes houden van dingen.

Door dit besef ben ik gaan houden van mannen die in het weekend de rol van vrouw op zich nemen om bij de Lip Sync For Your Life de show te stelen. Mannen die hun vrouwelijkheid omarmen, puur als statement omdat die vrijheid vanzelfsprekend zou moeten zijn. Zonder dat iemand als minder wordt gezien. En niets dat je net gelezen hebt zal de scheiding tussen gender en geslacht in één dag realiseren. Maar weet dat er geen 'normale' homo is en er geen 'gelukte' transgender bestaat. Ook al wordt dit onderscheid vaak gemaakt. Er zijn geen jongensdingen en meisjesdingen. Alleen maar dingen die bij je passen of niet.

Deelnemers in afwachting van hun optreden bij de verkiezing van de Miss Trans Star International in Barcelona afgelopen zondag. FOTO AP

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden