'Stop met bloedzuigen na besnijdenis'

null Beeld

In veel westerse landen woedt een discussie over de vraag of het besnijden van jongetjes vanwege de medische risico's moet worden ontraden of zelfs op ethische gronden verboden. Israël, waar de besnijdenis duizenden jaren geleden werd uitgevonden, mengt zich nu ook in de strijd. De Israëlische Vereniging voor Kindergeneeskunde wil dat er een eind komt aan het oude bloedzuigritueel na de besnijdenis.

Het gaat om de zogeheten metzitza b'peh: de praktijk waarbij de religieuze besnijder (moheel) direct na het snijden de penis van de baby in de mond neemt en er net zo lang op zuigt totdat het bloeden stopt. Het ritueel is ooit ingevoerd omdat men dacht dat het infecties voorkwam, maar het omgekeerde blijkt het geval.

Veel Israëlische besnijders zijn al overgestapt op een steriel pompje. De mond, bron van bacteriën en virussen, blijft er dan buiten. Maar ultra-orthodoxe moheels weigeren de orale traditie op te geven.

Israëlische kinderartsen komen hier nu tegen in het geweer, meldt de Israëlische krant Haaretz. Aanleiding is dat vorig jaar in New York een besneden baby is gestorven aan herpes. Het virus, dat in de mond leeft, was vermoedelijk via de zuigende moheel binnengedrongen.

Uit onderzoek bleek dat tussen 2000 en 2011 in New York zeker elf besneden jongens herpes hebben opgelopen; twee zijn eraan overleden. Israël zou drie à vier besmettingen per jaar kennen, op een totaal van 60.000 tot 70.000 besnijdenissen.

Israëlische kinderartsen adviseren nu om het mondzuigen af te schaffen en ouders op zijn minst te waarschuwen. De Israëlische Opperrabbijn en het ministerie van volksgezondheid vinden de ophef overdreven. Het risico is klein, zeggen ze. Licht ouders voor en laat de moheel zijn mond spoelen, dan is er niets onverantwoords aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden